Dr. Takàts Alajos gasztroenterológus,belgyógyásznàl jártunk ma, aki elmondja tapasztalatait az ételérzékenységgel kapcsolatban.
Minden 3. ember ételérzékeny, sokan mégsem tudnak a létezéséről. Tedd meg Te is az első lépést jelentkezz vizsgálatunkra a következő linkre kattintva: https://foodtest.hu/hu/foodtest-megrendeles/
0-0:19 Beköszönés
0:19-1:40 A Doktor úr elmondja, hogy tapasztalatai alapján milyen tünetekkel jelentkezik leggyakrabban az ételintolerancia. Leggyakoribb az emésztőszervi problémák, puffadás, diszkomfort érzet, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, ezenkívül sok krónikus bőrgyógyászati betegség például kiütések és ekcéma, ezenkívül fejfájás, alvászavar, figyelemzavar, izom, csontfájdalmak és ízületi fájdalmak hátterében is állhat az ételintolerancia.
1:40-2:32 Emésztési panaszokat nem csak az ételintolerancia okozhat, a doktor úr első körben nem az ételintolerancia vizsgálat elvégzését javasolja a pácienseknek. Első körben a szervi bajokat kell kizárni, megfelelő vizsgálatokkal (tükrözés, laborvizsgálatok), ha ezekben nem található semmilyen eltérés, akkor gondolunk arra, hogy ez valamilyen működésbeli zavarnak a tünetet lehet és ez az ételintolerancia. Ételintolerancia a lakosság 20-40 %-át érinti a világirodalmi adatok szerint.
2:32- 3:42 A doktor úr több, mint 6000 vizsgálat tapasztalatai alapján elmondja, hogy leggyakrabban a tehéntej, búzaliszt, tojásfehérje, olajos magvak(mogyoró, földimogyoró, pisztácia, kesudió), zöldségek közül a hüvelyesek( borsó, szója és a bab különböző fajtái) és a gabonák közül a gliadin érzékenység is gyakran okoz panaszokat. Gliadin érzékenység 10% -ban fordul elő, de valós lisztérzékenység is csak a lakosság 1 %-át érinti.
3:42- 4:34 Ha a FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálti eredmény alapján a páciens gliadin érzékeny, további vizsgálatok elvégzése szükséges, ahhoz, hogy kideríthető legyen van e valós lisztérzékenysége a páciensnek. A lisztérzékenység megállapításához a vékonybélből vesznek mintát, így vizsgálva a bélbolyhok állapotát, ha a bélbolyhok nagy mértékben kipusztultak, nagy mértékben lehetséges, hogy lisztérzékenységről van szó. Gliadin érzékenység esetén a megfelelő gyógymód a gluténmentes diéta.
4:34-5:37 Doktor úr javaslata alapján ételérzékenység esetén 3 hónapig az étrendből ki kell hagyni a pozitív és a határeseti értékkel szereplő ételeket. 3 hónap után, ha panaszmentessé vált a beteg, meg lehet próbálni a határeseti értékű ételeket visszavezetni az étrendbe, két hétig fogyasztva, ha visszatérnek a tünetek, akkor tovább kell tartani a diétát.
5:37- 6:11 Ahhoz, hogy panaszaink teljes mértékben elmúljanak, a diétát szigorúan be kell tartani. Kis mennyiségek általában nem okoznak tünetet, de ha sokszor, gyakran elkezdjük enni, akkor a panaszok vissza fognak térni.
6:11-6:20 Elköszönés
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu