Ebben a videóban a farsang utózöngéjeként mentes fánkrecepteket, és egy mentes farsangi fő ételt ismertet és mutat be Köböl Anita vlogger és Tanács Attila fejlesztő séf.
0:00-1:53 – Beköszönés, Anita és Attila ismerteti az adás menüjét. Készülni fog csöröge fánk, szalagos fánk, részeges csirke és egy titkos recept a fő étel után
1:53-6:19– Attila elmondja, hogy hogyan is lehet gluténmentes szalagosfánkot készíteni és, hogy a gluténmentes fánk színe a kölesliszttől olyan szép világos. Elárulja a gluténmentes tészták titkát is. Adás alatti akció bemutatása, első 12 FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálatot rendelő főzőtanfolyamot nyerhet Tanács Attilához.
6:19-15:18 – Főzés. Attila megmutatja, hogy hogyan kell hajtogatni a csöröge fánk tésztáját. Majd ismerteti és bemutatja a részeges csirke receptjét. Csirkemellet befűszerezzük, sóval (himalája só), borssal majd elhelyezzük őket a tepsibe. Édesburgonyát felvágjuk pár darab nagy cikkre, közbe a hagymát nagyobb darabokra vágjuk és berakjuk a csirke mellé. Attila elmondja, hogy az édesburgonyával vigyázni kell, mert nagyon gyorsan fő. Az édesburgonya nagyon finom sütve, élettani hatása pozitív, szénhidráttartalma alacsony, sok ásványi anyag van benne és alacsonyabb a keményítő tartalma a sima burgonyáéhoz képest. Érdekesség, hogy liszt formájában is kapható az édesburgonya. Sütőtököt is nagy lapokra vágjuk. Csirke alá nagyon kevés folyadékot öntünk, épphogy annyit, hogy a lefedésnél pára képződjön. A húst 150-180 fok között átpirítjuk. Zöldségeket nem fűszerezzük, utólag ízesítjük ,mert az átsült zöldségeket később, így pürének, akár mártásnak is felhasználhatjuk.-mondta el Attila. Fóliával letakarva behelyezzük a sütőbe a tepsit 30-35 percre, mielőtt levesszük a fóliát, ráöntünk egy kis fehérbort és a végén házi szalonnacsíkokat teszünk rá, ekkor felemeljük a sütő hőmérsékletét és rápirítjuk.
15:18-41:08– Főzés, desszert elkészítése. Desszertünk kölesből készült, kölestúrót készítettünk.
Azoknak ajánlja Attila ezt a receptet, akik érzékenyek a tejre, ugyanis túró helyett használható ez a receptúra.
Attila elmondta, hogy a köles tele van ásványi anyagokkal és nagyon jót tesz a gyomrunknak. A köles nagyon sokoldalúan felhasználható, ezért használható mártásként, desszertekbe, lisztként is. Kölest megfőzzük enyhén sós vízbe, annyira, hogy a szemei jól szét legyenek főve, visszahűtjük. A köles mennyiségénél körülbelül két ujjnyival magasabb legyen a víz oszlop. Ahhoz, hogy a köles ne legyen keserű, érdemes a kölest jól átmosni, több réteg forró vízben, átszűrni és utána indítjuk el a puhítási folyamatot. Mikor már teljesen megfőtt, szétterítjük, hogy jól kihűljön. A kölesünkbe citromhéjat reszelünk. 20-25 dkg köleshez 4, 4,5 dkg vajat adunk. Attila a Vénusz laktózmentes margarint ajánlotta, ami teljesen tejmentes, így tej érzékenység esetén használható. Édesítőnek használható, cukor, xilit és eritrit vagy almacukrot. Attila almacukrot használt, ami hígabb méz állagú. Az almacukor beilleszthető a cukormentes étrendbe is. Az édesítőt villával belekeverjük a kölesbe, hogy a túró tapadását elérjük, botmixerrel átkeverjük. Keverés után kóstoljuk és, ha kell még adunk hozzá édesítőt és citromot. A Vénusz margarint kókuszzsírral is helyettesíthetjük. Attila azt javasolta, hogyha kókuszzsírt használunk, azt a kemény állaga miatt előbb érdemes megolvasztani és lehet hozzá tenni egy kis kókusztejport, hogy a tejes ízt elérjük. Élesztőt leheletnyit teszünk bele, ha szódabikarbónát használunk ,abból kicsit több körülbelül egy késhegynyi kell, de óvatosnak kell lennünk, mert az olajban elkezdhet futni, ezért magasabb edénybe süssük a fánkot. A köles túróhoz hozzáadjuk a mentes kevert lisztet, annyit, hogy picit híg maradjon a keverékünk, de a lisztkeverékek magas keményítő tartalmuk miatt nagy folyadékfelvevők, így 20 percre pihentetni tesszük a tésztánkat hűtőbe. Tejérzékenység esetén szárított élesztőt használjunk, mert a sima élesztő csak tejjel reagál.
Anita elmesélte a fánk eredetét az amerikai és francia legendák szerint.
Ha pihent a tésztánk, forró olajba vagy kókuszzsírba csinálunk egy próbát. Ha megfelelő az olaj hőmérséklete, süthetjük is a fánkot. Kanállal (akár fagyiszedő kanál) gombócokat szedünk a tésztából és kisütjük a kerek fánkokat. A kanalunkat minden tészta szedés előtt a forró olajba merítjük, hogy ne ragadjon oda a tészta.
Kelt tésztás fánkok esetén a tésztát formálhatjuk kis tányér formájúra, Attila megmutatta, hogy hogyan, így a lekvárt könnyeb rátennünk Ha a kölesfánkunkból szeretnénk tányér alakút készíteni, kicsi lisztesebbre kell készítenünk a tésztát, hogy tudjuk.
Attila elmondta ,hogy a csörögefánk eredete nagyanyáink idejéből származik, mikor is a nagy szegénység idején a benyúrt tésztát a gyerekeknek gyorsan kisütötték és porcukorral tálalták nekik.
41:08-43:00– Anita és Attila beszámolt a FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálattal kapcsolatos tapasztalatairól.
43:00- 50:00– Attila megmutatta, hogy a tésztánkból készíthetünk egy másik meglepetés desszertet is. A gyúrt tésztát kinyújtjuk, sütőpapírra tesszük 140-145 fokon sütjük, kiszárítjuk, így egy omlós keksz lesz belőle. A kisütött omlós kekszből kis darabokat letördelünk, kis tálkába helyezzük, a kölestúróból ráteszünk egy-egy kis kanálkával, a tetejére egy kis lekvárt.
Anita kis kóstolgatás után ki is találta, hogy ez a mentes rákóczi túrós
A tetejére egy kis porcukrot szitálunk, tálalhatunk mellé egy kis friss málnát, barackot is. .
50:00- 1:08 Betálalás. A részeges csirkéhez köretként, Attila cukkinit és sütőtök csíkokat is készített elő. A zöldségeket sütőben átpirítjuk. Az édesburgonyából, sütőtökből pürét is készített tejmentesen.
Anita elmondta, hogy ételallergiában a lakosság 2% -a szenved, míg ételintoleranciában népességünk 45%-a, ami igencsak magas százalék és, hogy mennyire fájdalommentesen és gyorsan kideríthető érzékenységünk. Az elhagyott ételeket nem kell életünk végéig elhagynunk étrendünkből, hanem 3-6 hónap diéta után visszavezethető az étrendünkbe.
Attila tojásérzékenység tojás pótlására ajánlotta az utifűmaghéjat. Leginkább hasonlít a tojás fehérjeszerkezetére, így sütemények készítésez tökéletes. A tojás pótlására még a chia mag, és a burgonyapehely lehet alkalmas.
Fő étel készítése:
A részeges csirkéhez a húst csíkokra vágjuk, a sütőtök pürével díszíthetjük is a tálat.
Az előzőekben megpárolt édesburgonya, cukkini csíkokat is a tálra helyezzük. Zöld csírákkal díszíthetjük.
„A tálalás fontos, mert először a szemével „eszik” az ember”- Tanács Attila.
1:08- 1:11:37– Adás zárása, menüsor összefoglalása. Farsangra készíthető fánkok a mentes világban, hogyan is készíthetők. Érintettük a szalagosfánkot a csörögefánkot és a kölestúró fánkot. Fő ételként pedig teljesen glutén- és tejmentes részegescsirkét készítettünk.
Végszóként Attila elmondta, hogy nem kell megijedni ételérzékenység esetén sem, ugyanis mentes alapanyagokból is ugyanúgy előállíthatók hagyományos ételeink.
1:11:37-1:18:10 1 perces nyertes sorsolása élőben.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu