Fogjuk az időjárásra! Vagy ne?
Minden ember érzékeli az időjárás változást, de nem mindenkit visel meg. A frontérzékenyek pedig csak irigykedhetnek azokra, akiknek meg sem kottyan a hirtelen felmelegedés vagy épp lehűlés.
De tudjuk-e pontosan, hogy mi is az a frontérzékenység és mi áll a hátterében? Vagy csak megszoktuk, hogy az időjárásjelentésben mindig szerepel a FRONTHATÁS – ugye?
Na ez az a szó, amitől akkor is megfájdul a fejünk, ha korábban nem voltunk frontérzékenyek.
Akkor bogozzuk ki egy kicsit ezt a problémát, mert minél gyakrabban fordul elő, hogy egy-egy panaszt az időjárásra kenünk, annál biztosabb, hogy egy komolyabb egészségügyi panaszra is legyintünk, kapkodjuk a fájdalomcsillapítókat – és mint tudjuk, ennek általában súlyos következményei lehetnek!
Szakemberek szerint az időjárásváltozásra többféleképpen reagál a szervezet:
Vannak, akik meg sem érzik – ez egyébként nem teljesen igaz, mert azokat sorolják ide, akinek nincsenek konkrét egészségügyi panaszai, mint például a migrén. Ettől függetlenül az időjárás hatással van rájuk is, bágyadtabbak, vagy esetleg rosszabb hangulatuk van. De szerencsések, mert nincsenek fájdalmaik.
Vannak, akik egészségesek, de mégis az időjárásváltozás súlyos panaszokat okoznak: szédülés, migrén, ízületi fájdalmak, rosszullét.
S a harmadik csoportba sorolják azokat, akiknél a meglévő krónikus betegség tüneteit erősítik fel a hideg-meleg vagy épp kettős fronthatások.
Tudományosan az időjárási frontok és a jellemző tünetek közt különbséget tesznek:
Melegfront
A melegfront esetén a levegő hőmérséklete és a páratartalma megemelkedik, míg a légnyomás csökken. Emiatt a leggyakoribb tünet a fejfájás, migrén, álmatlanság, ingerlékenységet, vérnyomáscsökkenés, koncentráció zavar, fáradékonyság, levertség. Megszaporodnak a szív- és érrendszeri panaszok, a trombózishajlam. Fokozódik az anyagcsere, emelkedik a vérnyomás és a vércukor szintje is, ezért fokozódik a diabéteszesek cukorürítése, halmozódnak a vérzéses kórformák.
Hidegfront
Ha hidegfront érkezéséig a légnyomás csökken, utána viszont emelkedik, a levegő hőmérséklete és páratartalma visszaesik. Gyakran viharos széllökések, esetleg záporok, zivatarok kísérik. A jellemző tünetek az érzékenyeknek az ízületi panaszok mellett, a fejfájás, a reumatikus, a gyomor, a mellkasi fájdalmak, a vérnyomás emelkedése, vese vagy epegörcs, illetve gyakoribb lehet az asztmás, és az epilepsziás rohamok kialakulása. Egyeseknél fokozott belső feszültség, ingerlékenység jelentkezhet. Kiválthat még a hidegfront alvászavart, nyugtalanságot, de álmosságot és lassú reakciót is.
Azt tehát elmondhatjuk, hogy nagyon hasonló tünetek jelentkeznek így tehát a „frontérzékenység” kibogozásának szempontjából a legfontosabb megismerni a saját szervezetünket, hogy megelőzhessük a bajt.
Első teendő: kizárni a betegségeket! Alapos orvosi szűrővizsgálatokon egyébként sem árt rendszeresen megjelenni, mert időben felismerhetők és kezelhetők a betegségek!
Ha nincs orvosi magyarázat a tünetekre, mérlegeljünk! Gyógyszerek és szenvedés? Vagy további utána járás?
Azt ugye már tudjuk, hogy a stressz és a legyengült immunrendszer a frontérzékenység alapvető rizikófaktora – mint ahogy nagyon sok más betegségé is. Szakemberek megfigyelése szerint a magas kálium- és magnézium tartalmú ételek csökkenhetik a fronthatások erősségét, ilyen például a banán, az alma, burgonya, a szőlő, a kukorica, tofu, a halak és az olajos magvak. A szervezetnek szüksége van B-, a D- és az E-vitaminok pótlása is, ezért ajánlatos tojást, tengeri halakat, zöld növényeket és hüvelyesek fogyasztani.
De ha ez ilyen egyszerűen kezelhető, akkor miért küzdenek mégis olyan sokan migrénnel?
A válasz egyszerű! Mert tényleg azon múlik a közérzetünk, amit megettünk, megittunk! Ez elsőre ugyan ellentmodásnak tűnik, de nem az.
Valóban vannak olyan élelmiszerek, amelyek általánosságban csökkenthetik a fronthatás okozta tüneteket, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy minden ember szervezete máshogy bontja le az ételeket, így tehát máshogy reagál a szervezetünk ugyanazon – egyébként egészséges élelmiszerre.
Akkor mi a megoldás?
Egyénre szabott étrend! Tudjuk meg, hogy az egyes élelmiszereket hogyan bontja le az emésztőrendszerünk, mert azok az ételfehérjék, amelyeket nem tud megfelelően lebontani, igencsak súlyos tüneteket produkálnak, felerősítik a frontérzékenyek panaszait és a krónikus betegek tüneteit is. Ezt nevezzük IgG alapú ételintoleranciának.
Valóban, a stressz, az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a mesterséges adalékanyagok, a szennyezett környezet, az antibiotikumok mind-mind károsítják a bélrendszerünket. Így az egy idő után nem tudja megfelelően tenni a dolgát. Átereszt a szervezetbe olyan ételfehérjéket, amelyeket nem tudott lebontani. Ezután egy bonyolultabb mechanizmus következik, melynek lényege, hogy a saját testünk reagál az idegennek vélt fehérjékre, emiatt erősödnek a tünetek és panaszok! Ez nem csak az egyébként egészséges emberek esetében figyelhető meg. A krónikus betegségek tünetei is erősödnek.
Nincs más teendők, csak megtudni, hogy mely ételeket nem tudja lebontani az emésztőrendszerünk, azután tehermentesíteni a szervezetünket és regenerálni a bélrendszert.
A hirtelen időjárás változást, a frontokat, a szélsőségeket nem tudjuk elkerülni, de arra van lehetőség, hogy a szervezetünket rendbe szedjük, és az első csoporthoz közelítsünk! Azokhoz, akik „meg sem érzik” az időjárásváltozást.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu