A sárgadinnye régen ismert zöldségféle, az ókori Mezopotámiában, Egyiptomban és Szíriában gyógynövényként is tisztelték. Hazánkban a 11-12. század környékén terjedt el, a török megszállás idején pedig új fajtákkal is bővült. Nem véletlen a török birodalomban mindennapos volt a sorbet nevű hűsítő ital fogyasztása, amely sárgadinnyéből készült. Ma már gyümölcsként tartjuk nyilván édes íze miatt, pedig valójában az uborkafélék családjába tartozik.
A különféle fajtáknak rendszerint különbözik színük is, sőt tápanyagtartalmuk is, de mindegyik igazi vitaminbomba és természetes gyógyszer. A sárgadinnye az egyik legjobb A- és C-vitamin vitaminforrás a B-vitaminokat nagyon jó összetételben és nagy mennyiségben tartalmazza: gazdag B6- és B3- vitaminban és béta-karotinban. A sárgadinnyében megtalálható cink, a foszfor, a kalcium, a kálium, a króm, a magnézium, a mangán, a nátrium, a réz és a vas, valamint különböző gyümölcssavak is.
A karotin a lázas és gyulladásos betegségek gyógyszere, jótékonyan hat a vékony- és vastagbélgyulladásra, felélénkíti a veseműködést, illetve a köszvény és reuma ellenszerét is rejti. Azoknak is ajánlják fogyasztását, akik menstruáció előtt fájdalmas időszakokat élnek át. Szintén béta-karotin tartalmának köszönhetően a hasi rész bármely gyulladásos megbetegedésének gyógyításában, illetve a szem egészségéért is ez az összetevő felel.
A sárgadinnye rosttartalma kifejezetten magas, ezért kiváló segítség lehet az emésztés, különösen a bél egészségének megőrzésére. Rendszeres fogyasztása helyreállítja a megfelelő gyomor- és bélműködést, tisztítja és egészségesen tartja a bélrendszert.
Csodát tesz a bőrrel is, az apróbb kiütéseket nyomtalanul eltünteti, akkor is, ha sárgadinnye kúrát tartunk, de akkor is, ha külsőleg alkalmazzuk. És persze nagyon fontos, hogy a béta-karotin tartalmának köszönhetően szépen, egyenletesen barnulhat a bőrünk!
A sárgadinnye nyersen, sütve, grillezve, desszertként elkészítve is finom csemege!
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu