0:00-1:30
Beköszönés Anita és Attila elmondja, hogy a műsorban milyen ételeket is fognak főzni
1:30-2:53
„1 perces tesztet” kitöltő nyertes kisorsolása, Anita felhívja a nyertest és gratulál neki.
2:53-3:38
Anita bemutatja a gyerekeket
3:38-5:23
Attila megmutatja a gyerekeknek, hogy milyen mentes tésztával fognak dolgozni. Elmondja, hogy a kalácsba kell egy pici só, sütőpor, édesítő (xilit, stevia), tojássárgája, víz vagy növényi tejhelyettesítő, a gyerekek sorolják, hogy milyen tejhelyettesítőket ismernek ? (rizs, kókusz, mandula, kesudió, zab).
5:23-16:40
A gyerekek beleteszik a hozzávalókat az edénybe. Attila elmondja, hogy, ha valaki nem ehet élesztőt, akkor szódabikarbónát vagy sütőport lehet helyette használni, de fontos, hogy gluténérzékenység esetén gluténmentes sütőpor legyen. A tésztába kell még margarin vagy vaj is, de aki nem ehet tejet, annak a laktózmentes (tejfehérjementes) margarin javasolt. A margarint meg kell olvasztanunk, de langyosra hűtsük vissza és úgy tegyük a tésztába elmondta Attila. Megnézhetjük az ipari dagasztógép működését is. Ha nincs ipari dagasztógépünk 25-30 percig kell dagasztanunk a tésztát. A tésztát csíkokra vágjuk és gyúrunk belőle hosszú rudakat, amikből később megfonjuk a kalácsot. A gyerekek lelkesen gyúrták a tésztát. A tésztánkat színezhetjük kakaóval és ízesíthetjük vaníliás cukorral is. Anita elmeséli, hogy gyerekként a húsvétot a keresztanyukájánál töltötte Nagykovácsiban, ahol a régi szokások szerint a locsolók házról házra jártak és locsolták a lányokat és rengeteg piros tojást festett Anita.
Attila elmondja, hogy ha kakaóport adunk a tésztához, az száríthatja, ilyenkor adhatunk még hozzá egy kis növényi margarint, vajat.
16:40-20:26
Attila megmutatja a gyereknek , hogy hogyan fonják be a kalácsot, a gyerekek pedig folytatják. Anita segít a lányoknak. Ezután a sütőpapírral bélelt tepsibe teszik és mehet is a sütőbe.
20:26-30:49
Attila eközben megmutatja, hogy az avokádóból hogyan tudunk csokoládés krémet készíteni.
Az avokádót tengeri hal ételek mellé, sós krémekhez is használhatjuk. Ahogy érik egyre édesedik. Az avokádó zsírossága miatt elég laktató. Anita és Attila elmondja, hogy az avokádó tele van vitaminokkal, olajokkal. Ha sötétedik és barnul az avokádó héja, akkor már érettebb és édesebb.
Az avokádó magját kanállal kiszedjük és kivájjuk a húsát is. Botmixerrel összepréseljük krémmé, ebben a gyerekek segítenek Attilának. Az összeturmixolt avokádóhoz kakaóport és egy kis édesítőt. Olvasszunk fel egy kis étcsokoládét és azt is adjuk a krémhez. A kalácsot 190 fokos sütőben 40 percig kell sütni.
30:49-35:25
A gyerekek pontozzák az elkészült avokádós, csokoládés krémet. Anita csíntevésből elrejti a csokikrémet. A zsűri szerint még egy kis édesítő és csoki kell a krémhez, így Attila feljavítja azt. Az elkészült krémre zsűri tagok közül van, aki 15 pontot is ad. A krém felhasználható a kalácsra, palacsintára és gofrira is.
35:25- 40:02
Palacsinta és gofri sütést mutatja meg Attila a gyerkeknek, akik meg is kóstolják a megsült palacsintákat, gofrikat a finom avokádós csokikrémmel. Anita megkérdezi, hogy ezekből a mentes édességekből szabad e nagyobb mennyiségeket enni fogyokúra alatt is. Attila elmondja ,hogy nem ajánlott ezekből az édességekből sem sokat enni, azonban a mentes lisztek sokkal jobban eltelítik az embert, így nem is tudunk belőle sokat megenni. Ezeknek a liszteknek fontos megismernünk a tulajdonságait, idő kell, mire kitapasztaljuk, hogy hogyan is lehet velük dolgozni. Egy mentes diétára való átálláshoz idő kell, a szervezetünknek is és az ízérzékelésünknek is. Újra meg kell tanulnunk érezni az ízeket.
40:02-44:11
Anita a gyerekekkel beszélget arról, hogy érzékenységeik mellett milyen ételeket ehetnek és miket nem. Éreznek e valamiben hiányt. Eközben kisültek a kalácsok is. Ameddig hűlt a kalács, Anita bújócskázott a gyerekekkel. A játék után megkóstolták a kalácsot, ami mindenkinek nagyon ízlett.
Kóstolás után a kis csapat elköszön.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu