Szurovecz Kitti írása
Forrás: NLCafé
Mint azt az előző cikkemben már megírtam, régóta elhúzódó, kellemetlen bőrtüneteim miatt elmentem egy speciális ételérzékenység-tesztre, ahol több mint 220 anyaggal léptették reakcióba a véremet. Azóta megérkezett az eredmény is, ami számomra egészen megdöbbentő!
34 éves létemre mai napig sokszor küzdök ismeretlen eredetű bőrgyulladásokkal, pattanásokkal. Nem véletlen az ismeretlen eredetű kifejezés, hiszen az elmúlt években már kivizsgált belgyógyász, nőgyógyász, gasztroenterológus, bőrgyógyász és végső elkeseredésemben a természetgyógyászat felé is tettem egy tiszteletkört. Mivel minden vizsgálat megvolt, de semmit nem találtak, ami a tüneteimet indokolná, úgy érzem, már csak a rejtett étel-intolerancia az, ami választ adhat a panaszaim okára. Ezért mentem el arra a bizonyos 220 anyagra szűrő élelmiszerérzékenység – tesztre, amelynek végre izgatottan vehettem a kezembe az eredményét, ami így szól:
Fotók: Hernád Géza
rendkívül magas tejfehérje, azaz kazein – érzékenység, emellett közepes intolerancia – reakció a kukoricalisztre, valamint a gingko nevű fűszerre. Elkerekedett szemmel bámultam a leletet bemutató e-mailt, és közben tapsikoltam örömömben, hogy de jó, ez sima ügy, akkor nincs más dolgom, mint kiiktatni az életemből a tejet, a vajat, a túrót, a joghurtot és a sajtokat – mondjuk, ez utóbbi nagyon fáj, de ennyit aztán igazán megtehetek a szépségemért és az egészségemért.
Kazein szinte mindenben van!
Aztán tovább olvastam a dietetikus levelét, és a szemem akkorára nőtt, mint egy levesestál! Ugyanis a szakértő soraiból kiderült: nagyon kevés olyan feldolgozott, előre csomagolt, vagy konzerv élelmiszer van, ami valamilyen formában ne tartalmazna tejfehérjét, azaz kazeint. A dietetikus legfontosabb tanácsa az új, tejmentes étrendemmel kapcsolatban az volt, hogy ügyeljek a kalcium megfelelő pótlására (ez felnőtteknél napi 1000 mg), valamint bevásárlás alkalmával részletesen olvassam el minden egyes terméken az összetevő listát.
Külön felhívta a figyelmemet: a diéta elején, az első három hónapban olyan élelmiszerek sem jöhetnek szóba, amelyeken az virít, hogy nyomokban tejet tartalmazhatnak. Ezen felbuzdulva elmentem bevásárolni, és úgy az első kanyar után, amit a szupermarket polcai között tettem, jött a felismerés, amit hangosan ki is mondtam magamnak:
Kitti, te éhen fogsz halni!
Elárulom nektek, tejfehérje, azaz a kazein szinte minden feldolgozott élelmiszerben ott van. A zsömlétől a virslin át a különféle szószokig vagy kekszekig, de ha nem is része az összetevőknek, ott virít a csomagoláson, hogy nyomokban tejet tartalmazhat, én pedig nyomokban sem vihetek tejet a testembe, hiszen a vizsgálat alapján autoimmun – reakciókat vált ki belőlem, és folyamatosan olyan gyulladásokat okoz, amelyek miatt gyakran utálok tükörbe nézni. Ekkor jött önmagam megerősítése:
Fotók: Hernád Géza
Nem, Kitti, azért sem fogsz éhen halni!
Épp csak ezen túl jóval nagyobb hangsúlyt kell fektetned arra, hogy mit iszol, és mit eszel. Fogtam hát magam, és telepakoltam a bevásárlókocsim a mediterrán konyha alap hozzávalóival: halak, szárnyas húsok, sok-sok zöldség, amit viszonylag változatosan készíthetek el, rizs, köles, hajdina és quinoa. Vettem még rizstejet, kókusztejszínt és tofut is, hogy az ízükkel valamennyire be tudjam csapni a testemet.
A boltból hazatérve azonnal sütöttem egy palacsintát rizstejjel, mert azt úgy imádom, hogy nagyon fájna lemondani róla. Nagy örömömre sikerült! Pár napnyi kísérletezést követően kiderült számomra, hogy a rizstej és a kókusztejszín szinte ugyanúgy viselkedik különféle levesek vagy sütemények elkészítésénél, mint a tehéntej. Az életem dolgosabbá vált, hiszen a tejstop miatt most mindent itthon, magamnak kell elkészítenem, mert arra hamar rájöttem, hogy étterembe nem sok értelme van elmennem, amíg a hazai kínálat legtöbbjében az egyetlen dolog, amit tejmentesen meg tudok enni, az a cézársaláta sajt nélkül, ami lássuk be, nem egy ízorgia. Ami viszont fontos felfedezésem: itthon tej nélkül is iszonyúan finomakat főzök, a férjem és a kisfiam azt mondják, sem a főételek, sem a sütik terén nem érzik a különbséget.
Ígérem, kitartó leszek
Így hát a napokban belevágtam a nagy tejmentes diétába, amely az ételérzékenység-vizsgálatot végző orvosom, Dr. Krkos Károly, a Foodtest szakmai vezetője szerint optimális esetben egy hónapon belül olyan változást hoz majd nekem, amit szó szerint a bőrömön fogok érezni.
Ígérem, hogy a diétám ügyében kitartó és lelkes maradok, egy pillanatra sem fogok meginogni, hogy 30 nap tejmentes élet után megírhassam majd nektek, milyen változásokat tapasztalok az arcbőrömön és a közérzetemen egyaránt.
A folytatással hamarosan jelentkezem!
Kapcsolódó
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu