Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol
Megkaptam a FOODTEST eredményt és elég tanácstalan vagyok. Sejtettem, hogy a tojást és a glutént nehezen viseli a szervezetem, a tejre nem gyanakodtam. Ha nem fogyaszthatok tejterméket, akkor a fehérjét pótolhatom marhaproteinnel? Mi az, amit egyáltalán nem ehetek ezután?
Válasz: Az Ön eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, búza, zab, gliadin, amarantusz, agar- agar, kóladió, napraforgó. A 60 – as értéket el nem érő élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. Értékei magasak, de nem eget verően, csak az agar – agar kiugróan magas.
Az étrend kialakításának a következőket kell figyelembe vennie: sok pozitív eredmény esetén a 60- as érték fölötti élelmiszerek teljes elhagyása szükséges három hónapig. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. Amennyiben, a tünetek a diéta bevezetése után másfél hónappal nem mutatnak kedvező változást, az okokat tovább kell kutatni. Intolarenciánál a bélnyálkahártya állapotát fontos javítani pro- illetve prebiotikum szedése ajánlott.
Az ételek visszaépítését a legalacsonyabb értékkel rendelkező nyersanyaggal javasolt kezdeni. A tünetek fellángolása esetén a kérdéses élelmiszer visszaépítésével újabb 1-2 hetet várni kell. Ettől függetlenül, a többi élelmiszer a visszaépítését lehet folytatni. A pozitív ételek a későbbiekben fogyaszthatóakká válnak, ha nem is napi szinten fogyasztja ezeket az élelmiszereket. Minél változatosabban étkezik annál kisebb a valószínűsége, hogy intolerancia alakul ki valamely élelmiszerrel szemben.
Tej- és tejtermékek helyett növényi eredetű rizs-, kókusz-, mandula-, szója-, diótej fogyasztható. Ezek a termékek fogyaszthatóak reggeli italként, felhasználhatóak főzelékek, levesek, mártások, müzlik, kásák, krémek készítéséhez. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. Tejmentes margarinok a következők: Liga, Delma light, Linco, Linco light. A kazein 27 – es értéke a határesetbe sorolandó. A tehéntejen kívül más állatok teje vagy terméke heti 2-3 alkalommal fogyasztható. Fehérje bevitelként a marhaprotein megfelelő lesz. A tehéntej 65-ös értéke valóban magas, de láttunk már 120-as vagy akár bőven efölötti értéket is. A három hónapos diéta után később fogyaszthat tejsavó, tojásfehérje készítményt is, ha a visszaépítés során a tünetei nem fokozódnak. Javaslom, hogy a három féle fehérje készítményt napi váltásban fogyassza, így kisebb a valószínűsége, hogy valamelyikkel szemben intoleráns lesz.
A gabonaféléknél a gliadin értékét kell irányadónak venni. Többi pozitív értékéhez képest ez kevésbé magas. Azonban amennyire lehet, kerülje a gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszerek fogyasztását. Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet, a diéta hossza a tünetek változásától függ. Az autoimmun betegség (cöliakia ) esetén, a gluténmentes diétát egész életen át tartani kell.
A következő gabonafélék gliadint tartalmaznak: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változatait. Helyettük alkalmas a: köles-, kukorica-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj-, szentjánoskenyérmag-, kókusz., mandula-, rizs-, hajdinaliszt stb. Ételek készítéséhez ezek a lisztek alkalmasak ( sütés, sűrítés, habarás ). Kenyeret ezen lisztek felhasználásával készíthet, illetve vásárolható kész termékként gluténmentes kenyér, péksütemény. Tésztafélék közül a gliadinmentes, rizs és üvegtészta fogyasztása ajánlott. Kenyér, péksütemény készítésénél többféle lisztet használjon, így jobban kiegészítik egymást. Kenyér receptet talál: www.mindenmentes.hu oldalon.
A tojássárgája minden további nélkül fogyasztható, a tojásfehérje azonban kerülendő. Tojást tartalmazhatnak a következő termékek: sütemények, péksütemények, desszertek, pudingok és egyéb készételek, majonézek, friss péksütemények. Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre, banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por használható az étel jellegétől függően.
Az agar agar zselésítő anyag ( E 406 ), lekvárokban, befőttekben, aszpikos készítményekben ( felvágott, sütemény), joghurtokban található meg . Ez az érték valóban elég magas. Lehetőség szerint frissen, ismert alapanyagokból, házilag készített ételeket fogyasszon. A kész ételek összetételét ennek megfelelően is át kell tanulmányozni. A kóladió pedig készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő.
Napraforgómagot ne fogyasszon, olaj helyett bármely más ( oliva, szezám, tökmag, repce) használható.
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Adatvédelem