Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol
Mi a különbség a kukorica és a polenta érzékenység között? Én 2013. januárban végeztettem ételintolerancia vizsgálatot. Azóta szigorú diétát tartok, aminek áldásos hatását tapasztalom. Egy dologgal kapcsolatban azonban kérdésem van: tudomásom szerint a polenta kukoricadarából készül. A teszt szerint kukoricára 49, ellenben polentára 3 az érzékenységem. Ez hogy lehet, nem ugyanaz az alapanyag?
Válasz: Valóban a polenta kukoricadara és gyakori, hogy míg a kukorica pozitív a polenta negatív. Emiatt már felkerestük a gyártó céget. Magyarázatuk az volt, hogy a polentában a fehérje térszerkezete más, nem ugyanaz, mint a kukoricában (az immunglobulin képződés, kapcsolódás erősen függ a célmolekula térszerkezetétől is). Miután már fordított eset is előfordult, vagyis a polenta volt pozitív, a kukorica negatív – így az is feltételezhető, hogy a tesztben lévő „polenta” mást is tartalmaz, nemcsak kukoricadarát.
Azt tanácsolom, hogy ha csak az egyik pozitív, akkor se fogasszon a diéta alatt se polentát, se kukoricát. Ez a gyártó cég dietetikusának javaslata is.
Az ételintolerancia lelet alapján elkezdett diétát – amit mindenképpen csak dietetikus segítségével szabad végezni a hiánybetegségek elkerülése érdekében – nem kell egy életen át tartani, kivéve, ha a gliadin pozitív, s az ezt követő, diétamentes időszakban elvégeztetett vizsgálat eredményeként coeliakia igazolódik. Szerencsére ez csak nagyon ritkán fordul elő.
A diétát követően, azaz 3 hónap után meg lehet próbálni, hogy egy alacsonyabb értékű pozitív ételt 5 napon át kis mennyiségben fogyaszt. Amennyiben nem észlel tüneteket, az adott élelmiszert vissza lehet építeni étrendjébe, de egyszerre ne fogyaszon belőle nagy mennyiséget és ne minden nap egyen belőle. Ezt követően lehet egy újabb étellel hasonlóan próbálkozni stb.
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Adatvédelem