Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol
A FOODTEST nagyon sok pozitív eredményt mutatott ki, szinte minden második ételre intoleráns vagyok. Minden olyan ételről le kell mondanom, ami pozitív lett? És meddig kell diétáznom? Ha van rá mód, kérnék egy teljes listát arról, hogy mit ehetek és mit nem.
Válasz: A diétát 3 hónapig szükséges tartania. Sok pozitív eredmény esetén a 60 érték fölötti élelmiszerek elhagyását tartjuk indokoltnak, ezen élelmiszerek elhagyására kell koncentrálni. A diéta alatt indokolt a probiotikum készítmények szedése ( három hét probiotikum szedés – egy hét szünet tartása után újabb három hetes kúra ). Az intolerancia minden esetben összefüggésben áll a bélnyálkahártya állapotával és a jellemző étkezési szokásokkal. Az intolerancia nem azonos az ételallergiával, nem jelent egy életen át tartó diétát. Három hónap letelte után a pozitív ételek egyesével, fokozatosan visszaépíthetőek.
Étrendjéből a következő élelmiszereket javasolt elhagynia: tej és tejtermékek, tojásfehérje, szilva, búza, pisztácia, agar-agar, kóladió. Az elhagyandó élelmiszerek közé veszem a kesudiót és a szóját is. Ami ezek közül súlyozott: tej és tejtermékek, tojásfehérje, búza, szója, agar- agar.
Határesetbe került: juhtej, kecsketej, tojássárgája, kék kagyló, fésűs kagyló, lenmag, maláta, árpa, zab, fahéj, gyömbér, gingkó, földimogyoró, vörös vesebab, borsó. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani, heti 2-3 alkalommal fogyaszthatóak. Itt is vannak kivételek.
Tej és tejtermékek helyett a növényi eredetű rizs-,mandula-, kókusz-,diótej fogyasztható. A laktózmentes tej fogyasztása nem megfelelő, laktózt ( tejcukorot ) nem , kazeint azonban tartalmaz. Tejet tartalmazhatnak: sütemények, kenyér, pizza, hússzaft, instant krumplipüré, krémlevesek, készételek, feldolgozott húsok, kolbászok, hurkák, virslik. Csomagolt snack, csokoládék, édességek, tejsodó, madártej, pudingok, öntetek, jégkrém, krémek. Ezek fogyasztását a diéta alatt kerülni kell.
Tojásfehérje intolerancia esetén a tojásfehérjét ki kell hagynia az étrendből. Fogyaszthat tojásrántottát , de csak a tojássárgájából készítve, étrendjébe beilleszthető a főtt tojássárgája. A tojássárgája felhasználható más ételek készítéséhez is (rakott ételek, panírozott ételek). A tojássárgája 33 – as értéke miatt figyelni kell arra, hogy heti 2-3 alkalomnál többször ne fogyasszon tojássárgáját.
Tudnia kell hogy a következő termékek tojást tartalmazhatnak: sütemények, péksütemények, desszertek, pudingok és egyéb készételek, majonézek. Ezek a termékek ezen kívül búzát, tejet, agar- agart is tartalmazhatnak. Ezeket az élelmiszereket tanácsos kerülnie.
Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre, banánpüre használható édes ízű ételek készítésénél. Rakott étel, vagdalt készítésénél paradicsom püre vagy főtt áttört burgonya, olaj, Loprofin tojáspótló por használható fel. Ezek az alapanyagok kötő anyagként használatosak a fehérje helyett.
A búza fehérje intolerancia nem azonos a gliadin érzékenységgel. Ebben az esetben nem kell a háttérben esetleg megbújó cöliákiára ( lisztérzékenység ) gondolni. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. A gliadin ezért külön szerepel a testben. A gliadin tartalmú gabonák már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Gliadinra az Ön lelete negatív. Búza pozitivitás esetén a szokásos búzalisztet kell lecserélni. Helyette alkalmasak a köv. gabonafélék: kukorica, köles-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj, szentjánoskenyérmag-, kókusz, mandula-, rizs-,rozs-, hajdinaliszt stb.
Az agar- agar zselésítő anyag ( E406 ). Aszpik készítményekben, joghurtban, süteményekben, lekvárokban, befőttekben találja meg. Szintén a házi készítésű lekvár, befőtt fogyasztása egészségesebb.
A kóladió készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő.
Gingkó – gyógynövény, memória javító többek között ( Gingkó Biloba ).
A sör élesztő 37 – es értéke miatt, az erjesztett italok ( sör, bor ) kerülése javasolt. Étrendje cukor tartalmát is javasolt csökkenteni ( a gombák imádják a sok szénhidrátot ). Sütemény készítésénél szódabikarbónát, élesztőmentes sütőport használjanak. Kenyér készítésnél is célszerűbb lenne élesztő helyett szódabikarbóna használata.
A szójabab is az eliminálandó élelmiszerek közé sorolandó.Kerülje az olyan ételek fogyasztását, amelyek szójababot vagy annak feldolgozott formáját tartalmazzák. A szója ismert önálló ételként (szójatej, joghurt, krém, tofu) . Kerülendő a szójaliszt, szójakocka, szójapehely, szójaszósz mindennapos fogyasztása. Az élelmiszeripar felhasználja húspótlóként, adalékanyag, állományjavító és ízfokozóként is. A kínai ételek szójaszószt tartalmaznak.
Ellenőrizni kell a húsipari készítmények (felvágottak, húskrémek, virsli ) összetételét. Krémek, dressingek, töltött csokoládé, majonéz, margarinok, cukrászipari készítmények, fagylaltporok, pudingok, rágógumi is tartalmazhat szóját.
Szója összetevőre utalnak a következő kifejezések: glicin, conglicin, szójafehérje izolátum, szójakoncentrátum, szójalecitin, Soluprát. Szójaszármazékot tartalmazó állományjavító és módosító anyag jelölése : E322 ( szójalecitin ).
Felvágott félék helyett házilag készített húsárú fogyasztása egészségesebb. A szalámik nem tartalmaznak szóját, a jó minőségű táblás sonkák szintén szója mentesek.
Az ételek visszaépítését a három hónapos diéta letelte után lehet és kell is megkezdeni. A következő sorrend javasolt: tej és tejtermékek, tojásfehérje, szója, búza. Mindig csak egy fajta pozitív élelmiszert építsen vissza. Egy – egy kis étel adag elfogyasztása után, 3- 5 nap szünetet kell tartani a visszaépítésben. A tünetek intoleranciánál elhúzódóan, nem rögtön jelentkeznek. Tünetmentesség esetén teljes adagot próbáljon fogyasztani az adott étel- nyersanyag féleségből. Újabb 3- 5 nap szünet. Panaszmentesség esetén megkezdheti a következő pozitív élelmiszer visszaépítését.
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Adatvédelem