Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol
Előzetes gasztroenterológiai vizsgálatok során (2013 januárjában) paradicsom-allergiát, valamint Candida-gomba jelenlétét állapítottak meg nálam. A paradicsomot teljes mértékben kizártam az étrendemből, valamint Candida-diétát tartottam. Egészségesen élek, rendszeresen tornázom, főleg fehér húsokat, halat, tojást ettem eddig zöldség körettel, illetve barna rizst, rizstésztát, és teljes kiőrlésű tésztákat fogyasztottam mellé. A héten kaptam meg a FOODTEST vizsgálat eredményét, melyet csatoltam a levélhez. A kapott eredmények tükrében szeretném kérni a tanácsát egy kiegyensúlyozott étrend kialakításában. Szeretném, ha az intoleranciát mutató ételek helyett adna alternatívákat, hogy a megfelelő tápanyagokat be tudjam vinni a szervezetembe.
válasz: Az Ön leletében a következő élelmiszerek pozitív eredményt mutatnak: tehéntej, kazein, tojásfehérje, agar- agar.
Diétájában a tej és tojásfehérje mentességre szükséges elsősorban figyelnie.
A tej és tejtermék-mentes étrend esetében javasolt az olajos magvak, banán, csipkebogyó lekvár, petrezselyemzöld, olajos hal fogyasztása a kalcium bevitel biztosítása végett. A kalcium külsődlegesen, tabletta, pezsgőtabletta formájában is adagolható.
Tehéntej helyett a növényi eredetű rizs-, kókusz-, szója-, zab-, diótej fogyasztható. Ezek a termékek fogyaszthatóak reggeli italként, felhasználhatóak főzelékek, levesek, mártások, müslik, kásák, krémek készítéséhez. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. Sajt és túró helyett fogyasztható a tofu.
Az élelmiszerek csomagolásán a következő kifejezések tej ( tehéntej ) összetevőre utalnak, így az adott termék fogyasztása nem javasolt: vaj, fölözött tejpor, tejföl, tejpor, tejszín, tejital, sajtok, vajolaj, margarin, tejcsokoládé, zsírszegény tejital, margarin, savó, savópor, savóital, édes savópor, savóprotein koncentrátum, kalcium kazeinát, nátrium kazeinát, kazein, hidrolizált kazein, lactoferrin, lactalbumin, laktoglobulin.
Tejfehérjét tartalmazhatnak a húsipari termékek, a sütő-, édesipari termékek, a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot. Sütemények, kenyér, pizza, hússzaft. Instant krumplipüré, krémlevesek, készételek, feldolgozott húsok, kolbászok, hurkák, virslik. Csomagolt snack, csokoládék, édességek. Tejsodó, madártej, pudingok, öntetek, jégkrém, krémek. Ezeket egyenlőre javasolt étrendjéből elhagyni.
A tojásfehérjét is teljesen el kell hagynia az étrendből, a tojássárgáját heti 2-3 alkalommal továbbra is fogyaszthatja. Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre, banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por használható az étel jellegétől függően. Tészták közül a rizs-, üvegtészta, durum tészta fogyasztható.
A gabonaféléknél a gliadin érték tükrözi az eddig tartott diétát. Itt egyedül a lenmag magasabb, ezt ritkábban fogyassza. Az eddig használt gluténmentes lisztek továbbra is fogyaszthatóak.
Az olajos magvaknál a mandula emelkedettebb, ezért ezt ritkábban fogyassza. A magvakat felváltva, forgó rendszerben érdemes az étrendbe iktatni, hogy ne alakuljon ki erősebb érzékenység. Ugyanakkor a magvak a kalcium bevitel szempontjából fontosak.
Agar agar zselésítő anyag ( E 406 ), lekvárokban, befőttekben, aszpikos készítményekben használják. A házilag készített ételek ebben az esetben megfelelőbbek.
Ételintolerancia esetén sok pozitív értéknél, a 60 – as érték fölötti élelmiszerek eliminációját tartjuk szükségesnek három hónapig. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek. Intolerancia esetén a pozitív ételek a diéta betartása után fokozatosan visszaépíthetőek: egy- egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet.
A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást Intolerancia esetén a bélnyálkahártya állapotát nagyon fontos javítani!
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Adatvédelem