Dietetikus válaszol
Táplálkozási tanácsot szeretnék kérni, a héten kaptam meg a FOODTEST leletemet. Ezeket az ételeket esetleg mivel tudnám helyettesíteni? A gliadin érzékenység lisztérzékenységet jelent vagy pontosan mit takar? Ezeket az ételeket semmilyen módon elkészítve nem fogyaszthatom? Ha a kókusz pozitív akkor kókusztejet sem ihatok ugye? Milyen tejalternatíva maradt? Elnézést kérek a sok kérdésért csak most kicsit hideg zuhanyként ért az eredmény és szeretnék minél előbb tisztában lenni az új bevezetendő szokásokkal.
Válasz: Ételintolerancia esetén a következőket kell figyelembe vennie: Sok pozitív eredmény esetén, a kiugróan magas értékkel bíró élelmiszereket kell kiválogatni, ezek elhagyása szükséges. Ezekben az esetekben, a 60 fölötti eredményeket vesszük pozitívnak. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani.
A kapott értékek összefüggésben állnak az étkezési szokásokkal és bélbolyhok állapotával. A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást.
Az Ön eredményei közül a következők a legkiemelkedőbbek: tej és tejtermékek, kazein, tojásfehérje, gliadin, pisztácia, kókusz, borsó, sörélesztő, sütőélesztő. A 60 – as értéket el nem érő élelmiszerek heti 2-3 alkalommal fogyaszthatóak.
Tej és tejtermékek helyett a növényi eredetű rizs-, szója-, mandulatej fogyasztható. Készíthető házilagosan diótej is. Ízük kellemes, különböző ízesített változatban kaphatóak, egyes változataik kalciummal dúsítottak. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. Túró és sajt helyett fogyasztható a tofu, heti max, 2-3 alkalommal. A vaj helyett mogyoróvajat vagy hidegen sajtolt olivaolajat javasolt használni. Tejmentes margarinok a következők: Liga, Delma light, Linco, Linco light. A kazein pozitív értéke miatt más állatok teje vagy terméke nem fogyasztható. A laktózmentes tej fogyasztása nem megfelelő, laktózt ( tejcukorot ) nem, kazeint azonban tartalmaz.
Az élelmiszerek csomagolásán a következő kifejezések tej összetevőre utalnak, így az adott termék fogyasztása nem javasolt: Vaj, fölözött tejpor, tejföl, tejpor, tejszín, tejital, sajtok, vajolaj, margarin, tejcsokoládé, zsírszegény tejital, margarin, savó, savópor, savóital, édes savópor, savóprotein koncentrátum, kalcium kazeinát, nátrium kazeinát, kazein, hidrolizált kazein, lactoferrin, lactalbumin, laktoglobulin. Tejfehérjét tartalmazhatnak a húsipari termékek, a sütő-, édesipari termékek, a kényelmi termékekig gyakorlatilag bármely élelmiszercsoport képviselőiben megtalálhatjuk a tejet, mint alap-, vagy adalék-, vagy a gyártás és forgalmazás során bekerülő szennyezőanyagot.
Gliadin pozitivitás esetén, javasoljuk a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzését, főleg ha panaszai megegyeznek a lisztérzékenység jellegzetes tüneteivel. A cöliakia ( lisztérzékenység ) hasmenéssel, súlyvesztéssel jár. Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin (glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell. Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet, a diéta hossza a tünetek változásától függ. Az autoimmun betegség (cöliakia ) esetén azonban a gluténmentes diétát egész életen át tartani kell. A gliadin intolerancia nem azonos a lisztérzékenységgel, okozó tényezői sem egyeznek meg a cöliakiával.
Intolerancia gliadin értéke alapján kerülni kell a következő gliadin tartalmú gabonaféléket: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változatait. Helyettük alkalmasak a következő gabonafélék: köles-, tápióka-, tökmag-, útifűmaghéj-, szentjánoskenyérmag-, kukorica, szója-, mandula-, rizs-, hajdinaliszt stb. Ételek készítéséhez ezek a lisztek alkalmasak ( sütés, sűrítés, habarás ). Kenyeret ezen lisztek felhasználásával készíthet, illetve vásárolható kész termékként gluténmentes kenyér, péksütemény. Tésztafélék közül a gliadinmentes, rizs és üvegtészta fogyasztása ajánlott. Kenyér, péksütemény készítésénél többféle lisztet használjon, így jobban kiegészítik egymást. Kenyér receptet talál: www.mindenmentes.hu oldalon.
Ön továbbra is fogyaszthat tojássárgáját. A tojássárgája ételkészítéshez is felhasználható. Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre, banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por használható az étel jellegétől függően.
Az olajos magvak közül a pisztácia és a kókusz mutat pozitív értéket. A negatív tartományban maradt olajos magvak fogyaszthatóak, biztosítják a megfelelő a kalcium bevitelt. A zöldségfélék közül a borsó és a szójabab érintetett, ezt magasabb fehérje tartalmuk indokolja. A zöldségfélék széles választéka azonban rendelkezésére áll étkezéseinek változatosabbá tételére.
A sör élesztő pozitivitása miatt az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülése javasolt. A sütő élesztő 45-ös értéke miatt élesztő mentes sütőpor, szódabikarbóna használata célszerűbb.
Az eliminációs étrendet három hónapig javasolt tartani. Amennyiben, a tünetek a diéta bevezetése után másfél hónappal nem mutatnak kedvező változást, az okokat tovább kell kutatni. Az ételek visszaépítését a legalacsonyabb értékkel rendelkező nyersanyaggal javasolt kezdeni. A tünetek fellángolása esetén a kérdéses élelmiszer visszaépítésével újabb 1-2 hetet várni kell. Ettől függetlenül, a többi élelmiszer a visszaépítést lehet folytatni.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu