Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol
Rozácea bőrbetegség tüneteinek enyhítése végett végeztem el az ételintolerancia vizsgálatot. A mellékelt lelettel fordulok Önhöz, melynek értelmezésében szeretném kérni szíves segítségét.
Tehéntejre pozitív vizsgálati eredmény mellett a különböző tejfehérjék határeset alatt vagy épp azon mozognak. Az a kérdésem, hogy ha a FOODTEST laktózra nem vizsgál és a tejfehérjék értéke nem pozitív akkor hogyan lehetek intoleráns a tehéntejre, illetve melyik összetevőjére? Esetleg javasolt laktózintolerancia teszt elvégzése?
Gabonafélék esetében kukoricára pozitív a vizsgálat, de puliszkára negatív. Úgy tudom, hogy a puliszka kukoricadara. Így nem értem, hogyan lehet negatív arra a vizsgálat, ha a kukoricára pozitív.
A teszt nem vizsgált kukorica lisztre, így nem tudom, hogy ehetek-e gluténmentes kenyeret, ami kukorica lisztből készül (sajnos a búzára is intoleráns vagyok).
A táplálkozási tanácsadó füzet javaslatait követve igyekszem azokat az ételeket kerülni, amelyekre pozitív eredményt mutatott a vizsgálat. A fenti kérdések megválaszolása sokat segítene a megfelelő diéta kialakításában.
Válasz: Az alfa lacalbumin, béta lactoglobulin negatív, a kazein határesetbe került. Kifejezetten a tehéntej specifikus fehérje tartalmára érzékeny. A kazein határeseti értéke miatt, heti 2- 3 alkalommal más állati eredetű tej fogyasztható. Egyébiránt a növényi eredetű tej és tejtermékek fogyasztása javasolt. Tejfogyasztás után, ha puffadásos panaszokat, görcsös hasmenést tapasztal érdemes tejcukor érzékenység irányába is vizsgálódni.
Gyakran előfordul, hogy a kukorica pozitív eredményt mutat, a puliszka pedig negatív. A puliszka valóban kukoricadarából készül, ezért kukorica pozitivitás esetén természetesen a puliszka fogyasztása sem javasolt.
Kukorica pozitivitás esetén kerülendő a kukoricaliszt is. A gliadinra Ön negatív, ennek tükrében nem szükséges a gliadin-mentes étrend tartása. A búza és a kukoricaliszt, valamint az abból készült termékek kerülendők. A gliadin oldékonysági okok miatt külön szerepel a FOODTEST-ben. Ön a búza más fehérje tartalmára érzékeny és nem a gliadinra. A búza és kukoricaliszten kívül bármely liszt használható. Diétájában az élesztőmentes termékeket részesítse előnyben.
Az eliminációs étrendet minimum három hónapig javasoljuk tartani, függ a tünetek változásától. Amennyiben, a tünetek a diéta bevezetése után másfél hónappal nem mutatnak kedvező változást, az okokat tovább kell kutatni. Intolarenciánál a bélnyálkahártya állapotát fontos javítani.
Az ételek visszaépítését a legalacsonyabb értékkel rendelkező nyersanyaggal javasolt kezdeni. A tünetek fellángolása esetén a kérdéses élelmiszer visszaépítésével újabb 1-2 hetet várni kell. Ettől függetlenül, a többi élelmiszer visszaépítést lehet folytatni.
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Adatvédelem