Dietetikus válaszol
Most kaptam meg a FOODTEST eredményét, úgy látom, hogy a kisfiamnál ételintoleranciát állapított meg a vizsgálat és én is érzékeny vagyok néhány ételre. Csatolom Önnek a leletet, kérem, írja meg, hogy hogyan alakítsuk ki a diétát és mire kell odafigyelnünk.
Válasz: Mindkettőjük lelete nagyon sok pozitív eredményt tartalmaz. Ezért különösen a 60 fölötti értékekkel javasolt foglalkozni. Az, ez alá az érték alá került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani.
A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást. A magas baktérium számú, pre és probiotikumot egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítő választása megfelelő.
Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek, ezért az intolerancia esetén három hónapos elimináció (teljes elhagyás) után fokozatosan visszaépíthetők a korábban pozitív ételek. Egy-egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet, közben pedig fontos a tünetek változásának figyelemmel kísérése, diétás napló vezetése. A diéta és a fokozatos visszaépítés ideje alatt a korábban termelődött ellenanyagok kiürülnek a szervezetből, de ez függ attól is, hogy milyen magas értékekről indultunk. Amennyiben, tüneti változást másfél hónap elteltével nem tapasztal, a diétát javasolt elhagyni és az okokat más irányban tovább kutatni.
A pillanatnyilag mért értékek mindkettőjüknél elég magasak és szerteágazóak. Az előző test kiindulási értékeivel érdemes a kapott értékeket összevetni és ennek függvényében mérlegelni a változásokat.
Kisfiánál az eliminálandó alapvető élelmiszerek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, gliadin tartalmú gabonák. Ezenkívül 40 fölötti értéket kaptunk a kesudió és a pisztáciánál is. Az Ön eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, szilva, árpa, kukorica, lenmag, maláta, búza, kesudió, pisztácia, agar- agar, kóladió. Ezenkívül érintett a halak, tengergyümölcsei csoport, fehérkaróbab, cukkini, borsó.
A kisfiú 52- es gliadin értéke miatt javasolt a glutén mentes gabonafélék fogyasztása és felhasználása főzéshez. Az Ön 31- es gliadin értéke szintén indokolttá teszi a glutén mentes gabonafélék használatát.
Gliadin érzékenységA gabonaféléknél a gliadin értékét kell irányadónak venni. Gliadin pozitivitás esetén, szükséges a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzése. A cöliakia ( lisztérzékenység ) hasmenéssel, súlyvesztéssel jár. A kapott gliadin érték alapján gliadin intoleranciát állapíthatunk meg, mértékét a javasolt vizsgálat pontosítja. Ez a vizsgálat alkalmas a lisztérzékenység ( cöliakia ) szűrésére. Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell. Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet.
A búzára kapott érték nem azonos a gliadin érzékenységgel. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. Ezek az élelmiszerek már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Ezért szerepelhetnek gliadin tartalmú gabonafélék a negatív tartományban.
Ön és kisfia is a búza más fehérje tartalmára is érzékeny. A gliadin mentes étrend betartásával a búza eliminációja is megtörténik. A gliadin mentes búzakeményítő tartalmazhatja a búza más fehérje tartalmát, ezért ételsűrítéshez ne használja.
A sör élesztő 37 – es értéke miatt, az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülése javasolt. Sütemények készítésénél célszerűbb élesztő mentes sütőport, szódabikarbónát használni. Étrendjének szénhidrát tartalmát célszerű csökkenteni. Amennyiben eddig gyakran fogyasztott kenyeret, péksüteményt, pizzát, tésztát ezek mennyiségét, gyakoriságát csökkentse és vegye figyelembe a gliadin mentességet.
Tejfehérje intolerancia esetén a vaj és tejszín fogyasztása nem ajánlott. Fehérje tartalmuk nem túl magas 0,5 % körüli, mivel a tehéntejre és kazeinre kapott érték 45- 40, a kérdéses élelmiszerek fogyasztását mellőzni javasolt.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu