Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol
Most kaptam meg a FOODTEST eredményét, úgy látom, hogy a kisfiamnál ételintoleranciát állapított meg a vizsgálat és én is érzékeny vagyok néhány ételre. Csatolom Önnek a leletet, kérem, írja meg, hogy hogyan alakítsuk ki a diétát és mire kell odafigyelnünk.
Válasz: Mindkettőjük lelete nagyon sok pozitív eredményt tartalmaz. Ezért különösen a 60 fölötti értékekkel javasolt foglalkozni. Az, ez alá az érték alá került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani.
A bélnyálkahártya regenerációját elősegítő probiotikum kúra fogyasztása gyorsítja a gyógyulást. A magas baktérium számú, pre és probiotikumot egyaránt tartalmazó étrend-kiegészítő választása megfelelő.
Az ételintolerancia nem azonos az ételallergiával, az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek, ezért az intolerancia esetén három hónapos elimináció (teljes elhagyás) után fokozatosan visszaépíthetők a korábban pozitív ételek. Egy-egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet, közben pedig fontos a tünetek változásának figyelemmel kísérése, diétás napló vezetése. A diéta és a fokozatos visszaépítés ideje alatt a korábban termelődött ellenanyagok kiürülnek a szervezetből, de ez függ attól is, hogy milyen magas értékekről indultunk. Amennyiben, tüneti változást másfél hónap elteltével nem tapasztal, a diétát javasolt elhagyni és az okokat más irányban tovább kutatni.
A pillanatnyilag mért értékek mindkettőjüknél elég magasak és szerteágazóak. Az előző test kiindulási értékeivel érdemes a kapott értékeket összevetni és ennek függvényében mérlegelni a változásokat.
Kisfiánál az eliminálandó alapvető élelmiszerek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, gliadin tartalmú gabonák. Ezenkívül 40 fölötti értéket kaptunk a kesudió és a pisztáciánál is. Az Ön eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, szilva, árpa, kukorica, lenmag, maláta, búza, kesudió, pisztácia, agar- agar, kóladió. Ezenkívül érintett a halak, tengergyümölcsei csoport, fehérkaróbab, cukkini, borsó.
A kisfiú 52- es gliadin értéke miatt javasolt a glutén mentes gabonafélék fogyasztása és felhasználása főzéshez. Az Ön 31- es gliadin értéke szintén indokolttá teszi a glutén mentes gabonafélék használatát.
Gliadin érzékenységA gabonaféléknél a gliadin értékét kell irányadónak venni. Gliadin pozitivitás esetén, szükséges a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzése. A cöliakia ( lisztérzékenység ) hasmenéssel, súlyvesztéssel jár. A kapott gliadin érték alapján gliadin intoleranciát állapíthatunk meg, mértékét a javasolt vizsgálat pontosítja. Ez a vizsgálat alkalmas a lisztérzékenység ( cöliakia ) szűrésére. Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell. Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet.
A búzára kapott érték nem azonos a gliadin érzékenységgel. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. Ezek az élelmiszerek már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Ezért szerepelhetnek gliadin tartalmú gabonafélék a negatív tartományban.
Ön és kisfia is a búza más fehérje tartalmára is érzékeny. A gliadin mentes étrend betartásával a búza eliminációja is megtörténik. A gliadin mentes búzakeményítő tartalmazhatja a búza más fehérje tartalmát, ezért ételsűrítéshez ne használja.
A sör élesztő 37 – es értéke miatt, az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülése javasolt. Sütemények készítésénél célszerűbb élesztő mentes sütőport, szódabikarbónát használni. Étrendjének szénhidrát tartalmát célszerű csökkenteni. Amennyiben eddig gyakran fogyasztott kenyeret, péksüteményt, pizzát, tésztát ezek mennyiségét, gyakoriságát csökkentse és vegye figyelembe a gliadin mentességet.
Tejfehérje intolerancia esetén a vaj és tejszín fogyasztása nem ajánlott. Fehérje tartalmuk nem túl magas 0,5 % körüli, mivel a tehéntejre és kazeinre kapott érték 45- 40, a kérdéses élelmiszerek fogyasztását mellőzni javasolt.
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Adatvédelem