Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol
Egy éve derült ki, hogy lisztérzékeny vagyok. Tartom a diétát, de a hasam azóta is fáj. További panaszaim:pattanásos az arcom, ami korábban nem volt jellemző, gyakran kirepedezik a szám széle, és nem tudok hízni, annak ellenére, hogy elég sokat eszem. Megcsináltattam a FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálatot, Ön szerint mi lehet még a probléma?
Válasz: Az ételintolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek, nem rögtön és heves reakciót okozva jelentkeznek, mint azt egy étel allergia esetében látjuk. Allergiánál IgE szinteket, intoleranciánál IgG ellenanyag mennyiséget vizsgálunk. Ételintolerancia esetében a pozitív ételek, gyakorlatilag a három hónapos diétát követően, fokozatosan visszaépíthetőek, de! a diagnosztizált cöliakia esetén a gluténmentes étrend egész életre szól. Ráadásul cöliákia esetén a bél regenerálódása 1-2 évig is eltarthat.
Az ételintolerancia kialakulása több tényezőtől függ. Összefüggésben áll az étrendi szokásokkal, változatossággal és az emésztőrendszer állapotával.
Az Ön ételintolerancia lelete nagyon szép, a gliadin negatív. Pozitív eredményt a következő élelmiszerek mutatnak: árpa, búza, kukorica, kesudió, amarantusz, kóladió.
A búza pozitív eredményét okozhatja, ha használ gluténmentes búzakeményítőt. A búzára és más gabonára adott érték nem azonos a gliadin érzékenységgel. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. Ezek az élelmiszerek már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben. Ebben az esetben Ön, a búza más fajta fehérje tartalmára ( alfa amiláz inhibitor) érzékeny.
A kukorica 80 – as értékét indokolja, ha mint gluténmentes lisztet gyakrabban használja , tészták közül válassza a rizstésztát vagy a hajdina , köles vagy ciroklisztes vagy a NoCarb tésztát. Ezek a tészták glutén, kukorica és búzamentesek. Kifejezetten ételallergia üzletekben érdemes ezeket a termékeket keresnie .
Próbálja az ételkészítéshez felhasznált gluténmentes liszteket változatosan alkalmazni. Ezeket Ön már kitűnően ismeri: rizs-, barna rizs-, hajdina-, szója-, köles-, len-, mandula-, mogyoró-, kókusz-, útifűmaghéjliszt, burgonyakeményítő-, zöldbanán-, quinoaliszt stb.
Kenyér péksütemény készítésnél kiesik a kukoricaliszt, alapként használja a szója-, rizs és hajdinalisztet, ezeket érdemes különböző magvakkal (lenmag, chiamag) kiegészíteni. A sikér helyettesítésére alkalmazhat xantaángumit, guargumit, pektint, szentjánoskenyérmaglisztet, de az útifúmaghéj is kiváló zselésítő, kötőanyag.
Kenyér receptet talál: www.mindenmentes.hu oldalon. Recepteket talál a www.etelallergia.hu oldalon és pl. a Springmed kiadó Lisztérzékenyek kézikönyve kiadványában.
Amarantmag-, liszt kerülendő. Negatív olajos magvak a kalcium bevitel miatt javasoltak.
A kóladió készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő.
A sör élesztő 38- as értéke miatt, az erjesztett italok ( bor, sör ) kerülendőek. Kerülje az ecet, bor ecet használatát. Az aszalt gyümölcsök felületén is lehet élesztő, ezeket pillanatnyilag kerülje. Fűszerkeverékek, levesporok is tartalmazhatnak élesztőt, érdemes összetételüket elolvasni.
Panaszaival érdemes gasztroenterológusát felkeresni, aki további vizsgálatokat rendelhet el. Lehet ez esetleg egy refrakter cöliakia. A szájzugban lévő sebek Duhring betegségre utalnak, amelynek oka szintén a glutén. Elsődlegesen meg kell vizsgálni, hogy nem kerül – e be, étrendjébe glutén szennyező anyagként.
Puffadásos panaszt okozhat tejcukor érzékenység, fruktóz érzékenység, amiket érdemes kivizsgálni. Ezért, javaslom keresse fel orvosát.
A gyógyulás folyamatát a diéta mellett, elősegíti a bélnyárkahártya épségének helyre állítása, probiotikum készítményekkel.
Hogyan építse vissza a pozitív élelmiszereket
A bélbolyhok regenerálódása és az eliminációs diéta hatására a reaktív ételek általában újból fogyaszthatóakká válnak.
Az újabb intolerancia kialakulása elkerülhető, a változatos alapanyagokra és a szezonalitásra épülő étrend fogyasztásával.
A visszaépítést a legalacsonyabb értékű érintett élelmiszerrel javasolt megkezdeni. Egyszerre mindig csak egyfajta élelmiszert tudunk visszaépíteni, így lehet kiszűrni, hogy az adott élelmiszer emésztése már nem okoz panaszt.
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Adatvédelem