Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol
Telefonbeszélgetésünk után elvégeztük a patikai lisztérzékenységi tesztet, ami szerencsére negatív lett. Jól értelmezem, hogy ez azt jelenti, hogy a FOODTESTEN alacsonyabb értékkel szereplő gabonaféléket nyugodtan ehetjük, függetlenül a gluténtól? Tehát csak a búzát, árpát, hajdinát kell kerülni és a durumbúzát, kuszkuszt, zabot mérsékelni?
Az iskolával is tudtam beszélni, a “diétás ebéd” egyféle: tej-, tojás- és liszt(glutén)mentes, a szóját nem tudták megmondani, de majd utána nézünk. Ahogyan már a vizsgálatkor is jeleztük, szükségünk lenne egy írásbeli szakvéleményre az iskola felé, így kérem, küldjék el levélben – lehetőleg Krkos doktor úr és az Ön aláírásával is – a tej, tojás, (szója?), búzamentes étrendről szóló javaslatot a fiunk részére.
Válasz: Jó hír, hogy a cöliakia test negatív lett. Sok pozitív eredmény esetén a 60 fölötti ételek eliminációja javasolt. A gliadin enyhe fokú érzékenysége ( 34- es érték), a negatív cöliakia test és az egyéb magas érték miatt, a gliadin értékének csökkentésére elegendő a búzát, árpát kerülni, durumbúzát, zabot mérsékelni. A hajdina és a kuszkusz gliadinmentes, de értékük alapján kerülendő, mérsékletesen fogyasztható mindkettő.
Nem árt azért tudni, mely gabonafélék tartalmaznak gliadint: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza, ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változataik. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. Ezek az élelmiszerek már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben, gliadint előzetesen kivonják belőlük.
Kisfia a búza, árpa, zab, durumbúza egyéb fehérje tartalmára is érzékeny.
A köles-, kukorica-, lenmag-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj-, szentjánoskenyérmag-, rizs-, barnarizs-, mandulaliszt nem tartalmaznak gliadint. Ételek készítéséhez ezeket a liszteket bátran használhatja ( sütés, sűrítés, habarás ). Használhat gluténmentes lisztkeveréket is. Amennyiben Ön otthon süt kenyeret, ezeket a liszteket ajánlatos felhasználni, a gliadin alacsony értéke miatt rozslisztet is felhasználhat.
Rövid időn belül, küldjük Önöknek a hivatalos véleményt.
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
Fax: +36 1 226 2064
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer.A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekBeállításokSütiket használunk, hogy tudassa velünk, mikor meglátogatják weboldalainkat, hogyan lépnek kapcsolatba velünk, gazdagítják felhasználói élményeit, és testreszabhatják kapcsolatainkat weboldalunkkal.
Ha többet szeretne megtudni, kattintson a különböző kategóriákra. Módosíthatja a beállításait is. Ne feledje, hogy bizonyos típusú cookie-k letiltása hatással lehet a weboldalainkra és az általunk kínált szolgáltatásokra.
Ezek a cookie-k feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a weboldalunkon keresztül elérhető szolgáltatásokat és bizonyos funkcióit használhassuk.
Mivel ezek a cookie-k szigorúan szükségesek a weboldal teljesítéséhez, nem tagadhatják meg őket, anélkül, hogy befolyásolnák webhelyünk működését. Blokkolhatja vagy törölheti azokat a böngésző beállításainak megváltoztatásával és az összes cookie blokkolásával ezen a webhelyen.
Ezek a cookie-k összegyűjtik azokat az információkat, amelyeket összevont formában használnak annak érdekében, hogy megértsük, hogyan használják webhelyünket, vagy mennyire hatékonyak a marketingkampányai, vagy hogy segítsen nekünk testreszabni weboldalunkat és alkalmazásunkat az élmény javítása érdekében.
Ha nem szeretné, hogy követjük nyomon a webhelyünket, letilthatja a követését a böngészőjében itt:
Más külső szolgáltatásokat is használunk, például a Google Webfontsot, Smartlook-ot, Google Mapset és a külső videó szolgáltatókat. Mivel ezek a szolgáltatók személyes adatokat gyűjthetnek, például az IP-címét, itt letilthatja azokat. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez jelentősen csökkentheti webhelyünk funkcionalitását és megjelenését. A módosítások az oldal újratöltése után lépnek érvénybe
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
A cookie-jainkról és az adatvédelmi beállításainkról részletesen olvashat az Adatvédelmi irányelvek oldalon.
ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ webáruházi kereskedelemmel kapcsolatban