Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol
Megkaptam a FOODTEST eredményét, de két tétellel kapcsolatban tanácstalan vagyok. Korábbi tájékoztatása szerint a kuszkusz durum búzából készül, azaz búza fehérje forrás, ezért kerülendő. Ugyanakkor azt eredményem szerint a durum búzára csak 10-es értékem van. Akkor most ezt hogy kell értelmezni? A teljes kiőrlésű durumbúzából készült tésztákkal mi a helyzet, fogyaszthatom? A másik gondom az élesztő. Az én listám szerint csak a sörélesztő értéke magas (55), a sütő élesztő pedig 16-os. A sütőélesztőt használhatom? Ráadásul megnéztem a sütőporokat is, azokban kukoricakeményítő van. Létezik kukoricakeményítő és élesztő nélküli sütőpor?
Válasz: Az elimináció során, mivel több pozitív eredménye is van, elsősorban a 60 fölötti értékű élelmiszerekre összpontosítson. Így pl. a tojásfehérje heti 2- 3 alkalommal szerepelhet étrendjében, könnyebbség, hogy ételkészítéshez így felhasználhatja. Búza pozitivitás esetén a búza fehérje forrásokat ajánlott kerülni. Mivel a durum, tönköly stb., más búzafajok is hasonló fehérje szerkezettel rendelkeznek, ezért javasolt ezek fogyasztását is kerülni, amennyire lehetséges minimalizálni a fogyasztott mennyiségeket. Étel készítéshez rozs-, rizs-, lenmag-, zab-, kókusz-, quinoa-, cirok-, mandulaliszt használata javasolt. Kenyérfélék közül a tiszta rozs vagy fekete kenyér fogyasztása ajánlott. Ezek kisebb hányadban tartalmaznak búzalisztet. Fogyasztható a rizs hamlett, rozsos abonett.
Tésztafélék közül fogyasztható a rizstészta, de a gliadin mentes tésztát nem javasolnám, tartalmaz kukorica és/ vagy szójalisztet. A kukorica magasabb értéke miatt, inkább a durum tésztát iktassa be. Ilyen aspektusból a kuszkusz is fogyasztható, de ezek fogyasztását korlátozza, ne haladja meg a heti 1-2 alkalmat. A gyakoriságot és a mennyiséget kell figyelembe venni.
A hajdina pohánka néven szerepel a testben, fogyaszthatja. A bulgur- tört búza ez sajnos nem fogyasztható.
A sárgaborsó külön nem szerepel a testben, de a borsó pozitivitása miatt a sárgaborsó szintén kerülendő.
A szójaszósz pontos összetétele valójában üzleti titok, de az biztos, hogy szójababból készül. Sajnos, bármennyire finom is, pillanatnyilag fogyasztását javasolt kerülni.
Csoki fogyasztás területén, a jó minőségű keserű csokit javasolhatom, testsúlyának függvényében.
Májkrémet, húskrémet házilagosan javasolt készíteni. A konzerv adalékanyagot, szóját tartalmaz.
Az agar agar jelölése E406. Dzsemekben, befőttekben, aszpik húskészítményekben, zselés cukrászsüteményekben, joghurtokban, de akár fűszerekben, pácokban is benne lehet. Szerintem nincs olyan zselésítő anyag, amely ne tartalmazná, hisz ő maga a zselésítő.
Burgonya alapú étkezési keményítő használható, a burgonya 22- es értékével a határesetben maradt.
Élesztő helyett szódabikarbónával vagy élesztő mentes sütőporral készítsen kenyeret, vagy süteményt. A sör és a sütő élesztő hasonlóságot mutat. Ezért, aki az egyik félére érzékeny a másik típusú élesztő fogyasztását javasolt ritkítani. A pozitív ételek nagy mennyiségű, direktbe való fogyasztását mindenképpen szükséges kerülni. Az adalékanyagként való megjelenést, nem minden esetben tudjuk kivédeni. Tehát a Dr. Oetker sütőpor használata nem fog problémát okozni. .
Ízületi panaszai esetében a tej és tejtermék mentes étrend javulást eredményezhet.
Az intolerancia elvileg elmúlik. A diéta ideje alatt megszűnik az ellenanyag termelés. Amennyiben a diéta javulást hoz tüneteiben, a panaszok és a pozitív ételek fogyasztása között párhuzamot vonhatunk. A pozitív ételek fokozatos visszaépítése után vagy nem vagy csak hosszabb idő után jelentkezhetnek a tünetek, ebben az esetben szervezetünk újból megkezdi az ellenanyag termelést az adott étel vagy ételek ellen. A tünetek akkor jelentkeznek újból, ha már az ellenanyagok jelentősen felhalmozódnak. Ebben az esetben vissza kell nyúlni az eliminációs étrendhez.
Az újabb intolerancia elkerülhető a változatos alapanyagokra és a szezonalitásra épülő étrend fogyasztásával. Az ételintolerancia kialakulása több tényezőtől függ, de mindig összefüggésben áll az étrendi szokásokkal, változatossággal. Befolyásolja kialakulását a felszívóhám ( bélbolyhok) állapota, ezért is fontos a diéta alatt probiotikum . fogyasztása. Az útifű maghéj fogyasztása is regenerálja a bélrendszert. Megnyugtatja a beleket, rendszeres székletet biztosít, ezáltal biztosítva a méregtelenítést.
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Adatvédelem