Ételallergia és ételintolerancia esetén az immunrendszer immunglobulinnak nevezett antitesteket termel az adott élelmiszer ellen. Attól függően, hogy ezek az immunglobulinok IgG vagy IgE típusúak, okoznak ételintoleranciát vagy ételallergiát. A kettő közötti legfontosabb különbségeket az alábbi táblázat mutatja:
Ételintolerancia (IgG)
Lassú kialakulás: órákkal-napokkal az étel elfogyasztása után
A reakció általában a leggyakrabban fogyasztott ételeknél fordul elő
Krónikus betegségek erősen kötődhetnek ételintoleranciához
A test bármely szervét vagy szövetét érintheti
Vizsgálat nélkül nehéz kimutatni
Ételallergia (IgE)
Gyors kialakulás: percekkel- órákkal az étel elfogyasztása után
A reakciók viszonylag ritkák
Akut reakció: általában gyors és heves lefolyású
Általában a légutakat, bőrt és emésztést érinti
Tünetei gyorsan megjelennek az allergén étel fogyasztását követően.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu