
Szerencsés helyzetben vagyunk mi, 2022-ben élő és étkező fogyasztók, mert mára azok a hívószavak, mint az ételintolerancia, ételérzékenység, bio-individuális táplálkozás, mára elfogadottak és ismertek.
Másrészt ezt a szerencsét az a „szerencsétlenség”, vagy ha úgy tetszik, nehezítő körülmény indokolja, ami a földünk élelmezési rendszerében keresendő.
Ennek a blogbejegyzésnek nem célja mélyebben belemenni a jól ismert szlogenbe, miszerint „a táplálkozás mára üzlet lett”, de kétségtelen, hogy nem ugyanazokból az alapanyagokból kerül ennivaló az asztalunkra, mint 30-40-50 éve.
Ha mégis felmerül benned, az, hogy az ételintolerancia vajon létezik-e, akkor tarts velünk és olvass tovább.
Ha belegondolunk abba, hogy milyen technikai fejlettségben élünk, például az orvostudományt tekintve, akkor felmerül a kérdés: miért nem szűnik azoknak a száma, akik fejfájással, hasi diszkomfort tünetekkel, ekcémával, fáradékonysággal, levertséggel küzdenek?
Miért nő a mentális problémákkal küszködők száma?
Ha régen egy kenyér 4 összetevőből készült, ma meg már 20 féle komponensű (ebből rengeteg mesterséges adalékú), akkor lehetséges, hogy van ennek negatív hatása a szervezetünkre nézve?
Azért tettük fel ezeket a kérdéseket, hogy egy icipicit ok-okozati összefüggésben vizsgáljuk meg az egészség témakörét, egy eddig szokatlan megvilágításból.
Szóval, vissza a tényekhez!
Igen, ételintolerancia létezik, él és virul (sajnos).
Sőt, egyre nő a diagnosztizált érintettek száma.
Az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával (erről egy másik cikkben részletesen irtunk már).
Hogy mennyire létezik ételintolerancia?
Annyira, hogy * vizsgálatok szerint Magyarországon a lakosság 45%-ának van ételintoleranciája, más aspektusból nézve a lakosság 80%-ának (!) van legalább egy étellel szembeni kóros immunreakciója.
Még viszonylag gyerekcipőben jár bio-individuális táplálkozás területe, cserébe viszont rohamosan fejlődik.
Annyi bizonyos, hogy rengeteg olyan környezeti tényező van, ami nagyban elősegíti az ételintolerancia kialakulását.
Ha ebben kételkednél, akkor nézd meg, milyen reklámokat ont a tévé: fejfájás csillapító, puffadás csökkentő, kedély javító, alvás elősegítő gyógyszerek garmadája, miközben a kiváltó ok kezeletlen marad…
A feltárt és életvitelszerűen kezelt (azért így fogalmazunk, mert az ételintoleranciának jelenleg nincsen ismert gyógymódja, csupán az eliminációs diétának köszönhetően tünetmentesíthető) ételintolerancia magában hordozza azt az újdonsült megközelítést, hogy végre „Ne a füstöt kergessük, hanem a tüzet oltsuk!”.
(*forrás: Dr. Guseo András: Ételintolerancia van vagy nincs?)
Bejegyzés megosztása




Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
