Dietetikus válaszol

Dietetikus válaszol
Ízületi problémák miatt csináltattam meg a FOODTEST-et. Alapvetően tünetmentes vagyok, de visszatérő izületi fájdalmak (derékfájás, térd, váll, könyök) vannak, amik olykor teljes mozgás korlátozást eredményeznek. Kérdésem, hogyha 3 hónap múlva elkezdek enni a most még tiltott élelmiszerekből, akkor nem biztos, hogy izületeim „rögtön” jeleznek. Mi a teendő ilyenkor?
Az élelmiszerekkel kapcsolatban is vannak kérdéseim. A pozitív listában nem szerepel sárgaborsó, bulgur, hajdina. Ezek fogyaszthatóak? Szójabab szerepel ugyan a listában, de találkoztam olyan szójaszósszal amelynek az összetevőjében nem volt szójabab, akkor azt lehet fogyasztani?
Van egy-két olyan termék, amit nagyon szeretek, pl. májkrém, étcsoki, de ezek szóját is tartalmaznak. Ezeket néha azért lehet enni?
Agaragar-ral még nem találkoztam. Melyik zselésítőt ajánlaná? Kuszkuszt a lista alapján ehetek, de a szöveges részben úgy szerepelt, hogy búzafehérje forrás. Akkor most mi a helyzet vele?
Burgonya alapú étkezési keményítő használható? Kenyeret magam szoktam készíteni, Dr. Oetker szárított élesztőt használom. Lehet?
Válasz: Három hónap elimináció után a pozitív értékek lecsökkennek. A visszaépítést fokozatosan, a legalacsonyabb pozitív értékű étellel kell megkezdeni. Amennyiben, a visszaépítés alatt a tünetek újból jelentkeznek, az adott étel fogyasztását újabb 2-3 hétre javasolt felfüggeszteni. Az ételintolerancia kialakulása több tényezőtől függ, de mindig összefüggésben áll az étrendi szokásokkal, változatossággal. Befolyásolja kialakulását a felszívóhám (bélbolyhok) állapota, ezért is fontos a diéta alatt probiotikum ( Normaflor, Protaxin stb .) fogyasztása.
Az útifű maghéj fogyasztása is regenerálja a bélrendszert. Megnyugtatja a beleket, rendszeres székletet biztosít, ezáltal biztosítva a méregtelenítést.
Az intolerancia elvileg elmúlik. A diéta ideje alatt megszűnik az ellenanyag termelés. Amennyiben a diéta javulást hoz tüneteiben, a panaszok és a pozitív ételek fogyasztása között párhuzamot vonhatunk. A pozitív ételek fokozatos visszaépítése után vagy nem vagy csak hosszabb idő után jelentkezhetnek a tünetek, ebben az esetben szervezetünk újból megkezdi az ellenanyag termelést az adott étel vagy ételek ellen. A tünetek akkor jelentkeznek újból, ha már az ellenanyagok jelentősen felhalmozódnak. Ebben az esetben vissza kell nyúlni az eliminációs étrendhez.
Az újabb intolerancia elkerülhető a változatos alapanyagokra és a szezonalitásra épülő étrend kialakításával.
A teljes elhagyás során, mivel több pozitív eredménye is van, elsősorban a 40 fölötti értékű élelmiszerekre összpontosítson. Így a tojásfehérje heti 2- 3 alkalommal szerepelhet étrendjében, könnyebbség, hogy ételkészítéshez így felhasználhatja.
A hajdina pohánka néven szerepel a testben, fogyaszthatja. A bulgur- tört búza ez sajnos nem fogyasztható.
A sárgaborsó külön nem szerepel a testben, de a borsó pozitivitása miatt a sárgaborsó szintén kerülendő.
A szójaszósz pontos összetétele valójában üzleti titok, de az biztos, hogy szójababól készül. Sajnos, bármennyire finom is, pillanatnyilag fogyasztását javasolt kerülni.
Csoki fogyasztás területén, a jó minőségű keserű csokit javasolhatom, testsúlyának függvényében.
Májkrémet, húskrémet házilag javasolt készíteni. A konzerv adalékanyagot, szóját tartalmaz.
Az agar agar jelölése E406. Dzsemekben, befőttekben, aszpik húskészítményekben, zselés cukrászsüteményekben, joghurtokban, de akár fűszerekben, pácokban is benne lehet. Szerintem nincs olyan zselésítő anyag, amely ne tartalmazná, hisz ő maga a zselésítő.
A kuszkusz durum búzából készül, valóban búza fehérje forrás, ezért kerülendő.
Burgonya alapú étkezési keményítő használható, a burgonya 22- es értékével a határesetben maradt.
Élesztő helyett szódabikarbónával vagy élesztő mentes sütőporral készítsen kenyeret, vagy süteményt.
Izületi panaszok esetében a tej és tejtermék mentes étrend javulást eredményezhet. Mindezek mellett a búzafehérje eliminációja is szükséges mért értékei alapján. Egyes esetekben a gliadin tartalmú gabonák (lisztmentes étrend) elhagyása tüneti javulást okoz.
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Adatvédelem