Dietetikus válaszol
Ízületi problémák miatt csináltattam meg a FOODTEST-et. Alapvetően tünetmentes vagyok, de visszatérő izületi fájdalmak (derékfájás, térd, váll, könyök) vannak, amik olykor teljes mozgás korlátozást eredményeznek. Kérdésem, hogyha 3 hónap múlva elkezdek enni a most még tiltott élelmiszerekből, akkor nem biztos, hogy izületeim „rögtön” jeleznek. Mi a teendő ilyenkor?
Az élelmiszerekkel kapcsolatban is vannak kérdéseim. A pozitív listában nem szerepel sárgaborsó, bulgur, hajdina. Ezek fogyaszthatóak? Szójabab szerepel ugyan a listában, de találkoztam olyan szójaszósszal amelynek az összetevőjében nem volt szójabab, akkor azt lehet fogyasztani?
Van egy-két olyan termék, amit nagyon szeretek, pl. májkrém, étcsoki, de ezek szóját is tartalmaznak. Ezeket néha azért lehet enni?
Agaragar-ral még nem találkoztam. Melyik zselésítőt ajánlaná? Kuszkuszt a lista alapján ehetek, de a szöveges részben úgy szerepelt, hogy búzafehérje forrás. Akkor most mi a helyzet vele?
Burgonya alapú étkezési keményítő használható? Kenyeret magam szoktam készíteni, Dr. Oetker szárított élesztőt használom. Lehet?
Válasz: Három hónap elimináció után a pozitív értékek lecsökkennek. A visszaépítést fokozatosan, a legalacsonyabb pozitív értékű étellel kell megkezdeni. Amennyiben, a visszaépítés alatt a tünetek újból jelentkeznek, az adott étel fogyasztását újabb 2-3 hétre javasolt felfüggeszteni. Az ételintolerancia kialakulása több tényezőtől függ, de mindig összefüggésben áll az étrendi szokásokkal, változatossággal. Befolyásolja kialakulását a felszívóhám (bélbolyhok) állapota, ezért is fontos a diéta alatt probiotikum ( Normaflor, Protaxin stb .) fogyasztása.
Az útifű maghéj fogyasztása is regenerálja a bélrendszert. Megnyugtatja a beleket, rendszeres székletet biztosít, ezáltal biztosítva a méregtelenítést.
Az intolerancia elvileg elmúlik. A diéta ideje alatt megszűnik az ellenanyag termelés. Amennyiben a diéta javulást hoz tüneteiben, a panaszok és a pozitív ételek fogyasztása között párhuzamot vonhatunk. A pozitív ételek fokozatos visszaépítése után vagy nem vagy csak hosszabb idő után jelentkezhetnek a tünetek, ebben az esetben szervezetünk újból megkezdi az ellenanyag termelést az adott étel vagy ételek ellen. A tünetek akkor jelentkeznek újból, ha már az ellenanyagok jelentősen felhalmozódnak. Ebben az esetben vissza kell nyúlni az eliminációs étrendhez.
Az újabb intolerancia elkerülhető a változatos alapanyagokra és a szezonalitásra épülő étrend kialakításával.
A teljes elhagyás során, mivel több pozitív eredménye is van, elsősorban a 40 fölötti értékű élelmiszerekre összpontosítson. Így a tojásfehérje heti 2- 3 alkalommal szerepelhet étrendjében, könnyebbség, hogy ételkészítéshez így felhasználhatja.
A hajdina pohánka néven szerepel a testben, fogyaszthatja. A bulgur- tört búza ez sajnos nem fogyasztható.
A sárgaborsó külön nem szerepel a testben, de a borsó pozitivitása miatt a sárgaborsó szintén kerülendő.
A szójaszósz pontos összetétele valójában üzleti titok, de az biztos, hogy szójababól készül. Sajnos, bármennyire finom is, pillanatnyilag fogyasztását javasolt kerülni.
Csoki fogyasztás területén, a jó minőségű keserű csokit javasolhatom, testsúlyának függvényében.
Májkrémet, húskrémet házilag javasolt készíteni. A konzerv adalékanyagot, szóját tartalmaz.
Az agar agar jelölése E406. Dzsemekben, befőttekben, aszpik húskészítményekben, zselés cukrászsüteményekben, joghurtokban, de akár fűszerekben, pácokban is benne lehet. Szerintem nincs olyan zselésítő anyag, amely ne tartalmazná, hisz ő maga a zselésítő.
A kuszkusz durum búzából készül, valóban búza fehérje forrás, ezért kerülendő.
Burgonya alapú étkezési keményítő használható, a burgonya 22- es értékével a határesetben maradt.
Élesztő helyett szódabikarbónával vagy élesztő mentes sütőporral készítsen kenyeret, vagy süteményt.
Izületi panaszok esetében a tej és tejtermék mentes étrend javulást eredményezhet. Mindezek mellett a búzafehérje eliminációja is szükséges mért értékei alapján. Egyes esetekben a gliadin tartalmú gabonák (lisztmentes étrend) elhagyása tüneti javulást okoz.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu