https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2019/05/idős-ember.jpg
800
800
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2019-05-16 14:00:582025-09-05 07:31:18Használod a helikopter nézetet?Az ételintolerancia esetén lassan alakulnak ki a panaszok, ezért gyakran fel sem merül, hogy a háttérben az élelmiszer áll – írja a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság közleménye.
Válogatós, étvágytalan, hasi fájdalomra panaszkodó, ekcémás, fáradékony, figyelemhiányos gyerekek szülei sokszor éveken át kétségbeesetten keresnek megoldást a problémákra, holott, lehet, csupán egy-két alapanyagot kellene kihagyni az étrendből, s a problémák „maguktól” megoldódnak – mondja dr. Májer Éva gyermek-gasztroenterológus szakorvos.
Ételintolerancia esetén a gyermek szervezete egyes ételféleségekre ellenanyagokat termel, amely szerteágazó, egymástól látszólag különböző, de valójában ugyanazon okra visszavezethető tüneteket válthat ki.
Ételintoleranciát bármely étel vagy alapanyag kiválthat: gyakoriak a gabonafélék, tejtermékek, tojás, olajos magvak okozta panaszok, viszont olyan „gyanú felett álló” összetevők is lehetnek a ludasok, mint egyes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek vagy adalékanyagok. Akinél például egy allergiavizsgálat nem jelez tejallergiát, az attól még lehet intoleráns a tejre.
Az ételintolerancia laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki: több mint kétszázféle alapanyag és táplálék vizsgálatára van lehetőség, s ez alapján összeállítható egy olyan diéta, amely révén akár évek óta fennálló panaszok is gyógyszeres kezelés nélkül, néhány hét alatt elmúlhatnak.
Ételintolerancia vizsgálatot 2-3 éves kor felett érdemes elvégezni, mert korábban a gyerekek immunrendszere még nem elég érett ahhoz, hogy egy ellenanyag-vizsgálat valós eredményeket adjon. Miután a gyerekek szervezete sokat változik, előfordulhat, hogy az évek elteltével változik az ételallergia vagy ételintolerancia profilja is, s újra lehet adott ételeket fogyasztani – de az ellenkezője is előfordulhat, hogy idővel újabb alapanyagok is felkerülnek a kerülendő ételek listájára – írja a társaság közleménye.
Bejegyzés megosztása
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2019/05/idős-ember.jpg
800
800
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2019-05-16 14:00:582025-09-05 07:31:18Használod a helikopter nézetet?
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2019/02/Névtelen-terv-1.png
500
500
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2019-02-21 14:47:302025-09-05 07:31:19Szurovecz Kitti-Kipróbáltuk a nagy ételérzékenység-tesztet – 3. rész
Fotók: Hernád Géza
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2019/02/foodtest-14-768x512.jpg
512
768
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2019-02-21 12:04:222025-09-05 07:31:19Szurovecz Kitti-Kipróbáltuk a nagy ételérzékenység-tesztet – 2. rész
Fotók: Hernád Géza
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/11/Szurovecz-Kitti.png
761
724
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2018-11-29 14:13:522025-09-05 07:31:20Szurovecz Kitti-Kipróbáltuk a nagy ételérzékenység-tesztet – 1. részMi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Facebook oldalunk

Ételintolerancia gyermekünknél