Aki egészséges ételeket eszik, jól érzi magát!- Valóban így van ez? Nem feltétlenül, ha ételintoleranciája van.
Köztudott, hogy a feldolgozott élelmiszerek, élelmiszer adalékanyagok, a finomított szénhidrátok és cukrok károsak lehetnek. Azonban nem sokan gondolnák, hogy az egészséges ételek, mint például teljes kiőrlésű gabona, tejtermékek, tojás vagy a zöldségek is árthatnak. Az ételintoleranciában szenvedőknél az egészségesnek hitt ételek is betegségeket idézhetnek elő, köztük olyan érzelmi és viselkedési zavarokat okozva, mint a szorongás és a depresszió.
Ételintolerancia és a mentális egészség
Egy német tanulmányban kettős vak kontrollos placebo kísérlettel keresték a kapcsolatot az ételintolerancia és a mentális egészség között. Harminc mentális zavarban szenvedő, gyenge koncentráció képességgel rendelkező, depressziós és szorongásos betegnek adtak, mind allergén, mind nem allergizáló ételekből kis mennyiségben, úgy, hogy nem tudhatták melyiket fogyasztják.
A tanulmány megmutatta, hogy az ételallergének magukban is depressziót, ingerültséget, motiváció hiányt és számos mentális megbetegedést okozhatnak. Nem meglepő, hogy legnagyobb mértékben a leggyakoribb ételallergének, mint a tej, búza, nádcukor és a tojás okozták a súlyos mentális reakciókat.
A tanulmány bebizonyította, hogy miután a problémás ételeket felismerték és kivonták az étrendből, a tünetek többsége eltűnt vagy jelentős mértékben javult.
Egy másik hasonló vizsgálat szerint a természetben előforduló szalicilátoktól ételintolerancia alakult ki kilencvenhat olyan páciensnél, akik alkohol függőségben, súlyos depresszióban vagy skizofréniában szenvedtek. A legnagyobb mértékű ételintoleranciát a depressziósoknál figyelték meg;majd mindegyikük érzékeny volt tojásfehérjére, 80%-uk pedig az árpára. A tesztelt alkoholisták fele fehérjére, tejre, rozsra és árpára , a skizofréniában szenvedő beteg 80%-a tojásra és tejre volt intoleráns. Kis százalékban egyéb ételintoleranciát is találtak.
A fenti tanulmányok is alátámasztják, hogy bizonyos ételintoleranciák számos mentális, érzelmi és pszichológiai tünetet okozhatnak. Ennek hátterében a nem tolerált ételekre adott IgG reakció által okozott idegrendszeri gyulladások és neurobiokémiai változások állhatnak.
Az ételérzékenységek és tüneteik egyénenként rendkívül változatosak lehetnek, így a megfelelő kezelés megkezdése csak az ételintolerancia vizsgálat eredményének tükrében kezdődhet meg.
A FOODTEST 200+ ételintolerancia vizsgálat hatékony eszköze lehet a hangulatzavarok kezelésének. Követve az ételallergén mentes diétát a depresszió, álmatlanság, nappali álmosság, szorongás, pánikroham, hiperaktivitás, ingerlékenység, dühkitörések és a skizofrénia tünetei csökkenthetőek vagy akár teljes mértékben megszüntethetőek.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu