https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2023/02/Atveres-az-Etelintolerancia.png
800
800
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2023-02-03 13:49:382025-09-05 07:31:06Átverés az ételintoleranciaAz ételintolerancia esetén lassan alakulnak ki a panaszok, ezért gyakran fel sem merül, hogy a háttérben az élelmiszer áll – írja a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság közleménye.
Válogatós, étvágytalan, hasi fájdalomra panaszkodó, ekcémás, fáradékony, figyelemhiányos gyerekek szülei sokszor éveken át kétségbeesetten keresnek megoldást a problémákra, holott, lehet, csupán egy-két alapanyagot kellene kihagyni az étrendből, s a problémák „maguktól” megoldódnak – mondja dr. Májer Éva gyermek-gasztroenterológus szakorvos.
Ételintolerancia esetén a gyermek szervezete egyes ételféleségekre ellenanyagokat termel, amely szerteágazó, egymástól látszólag különböző, de valójában ugyanazon okra visszavezethető tüneteket válthat ki.
Ételintoleranciát bármely étel vagy alapanyag kiválthat: gyakoriak a gabonafélék, tejtermékek, tojás, olajos magvak okozta panaszok, viszont olyan „gyanú felett álló” összetevők is lehetnek a ludasok, mint egyes zöldségek, gyümölcsök, fűszerek vagy adalékanyagok. Akinél például egy allergiavizsgálat nem jelez tejallergiát, az attól még lehet intoleráns a tejre.
Az ételintolerancia laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki: több mint kétszázféle alapanyag és táplálék vizsgálatára van lehetőség, s ez alapján összeállítható egy olyan diéta, amely révén akár évek óta fennálló panaszok is gyógyszeres kezelés nélkül, néhány hét alatt elmúlhatnak.
Ételintolerancia vizsgálatot 2-3 éves kor felett érdemes elvégezni, mert korábban a gyerekek immunrendszere még nem elég érett ahhoz, hogy egy ellenanyag-vizsgálat valós eredményeket adjon. Miután a gyerekek szervezete sokat változik, előfordulhat, hogy az évek elteltével változik az ételallergia vagy ételintolerancia profilja is, s újra lehet adott ételeket fogyasztani – de az ellenkezője is előfordulhat, hogy idővel újabb alapanyagok is felkerülnek a kerülendő ételek listájára – írja a társaság közleménye.
Bejegyzés megosztása
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2023/02/Atveres-az-Etelintolerancia.png
800
800
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2023-02-03 13:49:382025-09-05 07:31:06Átverés az ételintolerancia
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2022/12/Mitol-alakul-ki-az-etelintolerancia-1.jpg
800
800
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2022-12-09 12:10:302025-09-05 07:31:06Mitől alakul ki az ételintolerancia?
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2022/10/Etelintolerancia-letezik-1.jpg
800
800
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2022-10-13 12:48:012025-09-05 07:31:06Ételintolerancia létezik?
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2022/09/Migren-2.jpg
640
640
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2022-09-22 19:10:362025-09-05 07:31:07MigrénMi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Facebook oldalunk

Ételintolerancia gyermekünknél