https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2017/02/bake-599521_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-02 18:43:042025-09-05 07:32:24Fókuszban az ételintolerancia 2016.10.07.Ételintolerancia
Mikor az egészségesnek tűnő ételek ártanak….
A friss gyümölcsök és zöldségek, tej, és a búzafélék egészséges ételek- de vajon valójában jót tesznek gyermeke egészségének? Nem, ha gyermekének ételintoleranciája van.
Az ételintolerancia számos gyermekkori betegséget okozhat, mint például a hiperaktivitás, figyelemhiány, ekcéma, elhízás, ráadásul ezek egyre gyakrabban fordulnak elő.
Bár többnyire vannak gyógyszeres kezelések, azok megkezdése előtt érdemes a betegség lehetséges okait kivizsgálni és ezek közé tartozik az ételintolerancia is.
Az ételintoleráns gyermek immunrendszere az ételt test-idegennek érzékeli és antitestet termel ellene. Az IgG antitestek az étel allergénekkel komplexet alakítanak ki, melyek a szervezet különböző helyein lerakódva gyulladást okoznak és károsítják a szöveteket.
Az IgG antitest termelődést kiváltó ételreakciót ételintoleranciának nevezzük, megkülönböztetve a klasszikus, gyors lefolyású és heves IgE antitestet termelő ételallergiától. Ételallergia esetén a tünetek röviddel az étkezés után, míg ételintolerancia esetén a tünetek jóval később jelentkeznek. A tünetek lassú kialakulása miatt FOODTEST 200+ nélkül nehéz meghatározni, hogy mely ételek okozták az intoleranciát.
A gyermekeknél az ételintolerancia és ételallergia tünetei jobban hasonlítanak.
Gyakori tünetek:
– orrfolyás, orrnyálkahártya gyulladás
– kiütések és egyéb bőrproblémák
– ekcéma
– gyomorfájás vagy hányás
– hasmenés
– székrekedés
– alhasi görcs és fájdalom
– általános gyengeség és fáradtság
Gyermekeknél az ételintolerancia előfordulhat ritkán és gyakran fogyasztott ételeknél is. A gyermekkori betegségek megelőzésére, illetve a már meglévő tünetek kiváltó okának megállapítására a FOODTEST 200+ ételintolerancia mérés a legalkalmasabb. Az ételintolerancia mérés eredménye alapján kialakítható a megfelelő étrend, mellyel a panaszok megszűntethetők.
Ételintolerancia és a figyelem hiány
Nem ritka gyermekeknél a figyelem-hiány hiperaktivitás zavar (ADHD). Ennek a tünetcsoportnak a kialakulásában is szerepet játszik az ételintolerancia.Mivel nem létezik laboratóriumi vizsgálat ennek diagnosztizálására, a figyelem hiánnyal küszködő gyermekek élénkítő gyógyszereket kapnak. Ezek a gyógyszerek nem szüntetik meg a betegség okait, csak a tüneteket kezelik.
Sajnálatos módon a napi szinten fogyasztott ételekhez egyre több adalékanyagot adnak és ezek kiválthatják a figyelem hiánnyal járó betegségeket.
Dr. Joseph Egger és kutató kollégái a Müncheni Egyetemen kimutatták az összefüggést a gyermekkori figyelemhiány és az ételintolerancia között. Hetvenhat súlyos figyelem hiányban szenvedő gyermeknél tartottak szigorú hipoallergén diétát négy hétig. Az eredmény megdöbbentően hatásos volt: a gyermekek 82%-ánál a diéta javulást, negyedénél pedig teljes gyógyulást eredményezett, továbbá egyéb betegségeikben is javulás következett be.
Összesen negyven hat étel okozott intoleranciához köthető tüneteket. A leggyakoribb panaszt okozó ételek a következők voltak:szója, tehéntej, búza, szőlő, csokoládé, narancs, tojás és mogyoró. A káposzta, saláta, zeller, karfiol, kacsa tojás nem okoztak tüneteket.
A gyermekek ételintoleranciáját úgynevezett kettős vak kontrollos placebo teszttel bizonyították.
Ez a mérföldkőnek számító tanulmány megmutatta, hogy az ételintolerancia drámaian befolyásolhatja a gyermekek viselkedését. Sajnos a legtöbb jelenlegi kutatás a gyógyszeres kezelésekre fókuszál a vegyszer-, és allergén mentes ételek alkalmazása helyett.
Ekcéma (atópiás dermatitis)
Az ekcéma a bőr száraz, hámlással, hegképződéssel járó, viszkető, krónikus gyulladása, melyhez a bőr megvastagodása, pigmentációja társulhat.Számos tanulmány bizonyítja, hogy különösen csecsemőknél és gyermekeknél bizonyos élelmiszerek okozhatnak ekcémát vagy ronthatnak azok állapotán. Minél fiatalabb a gyermek és minél erőteljesebb az ekcéma, annál nagyobb az ételintolerancia valószínűsége. A leggyakoribb ételintoleranciát okozó ételek a tojás, tej, mogyoró félék, búza, szója és a hal.
Egy klinikai tanulmányban 113 súlyos ekcémával küszködő gyermeknél vizsgálták az élelmiszer túlérzékenységet, étkezés utáni reakcióik megfigyelésével. Hatvanhárom gyermeknél volt megfigyelhető reakció:
84%-ban bőrtünetek, 52%-ban emésztőrendszeri tünetek és 32%-ban légzési tünetek jelentkeztek.
A túlérzékeny reakciók 72%-áért a tojás, mogyoró és a tej felelősek. A vizsgálati eredmény alapján kialakítható a megfelelő étrend, mellyel a panaszok megszűntethetők.
Bejegyzés megosztása
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2017/02/bake-599521_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-02 18:43:042025-09-05 07:32:24Fókuszban az ételintolerancia 2016.10.07.
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2017/02/doctor-1228629.jpg
2048
1365
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-02 15:17:282025-09-05 07:32:25Fókuszban az ételintolerancia 2015.05.28.
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2017/03/pancake-1984716_1920.jpg
1214
1920
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-02 15:03:342025-09-05 07:32:25GYIK
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2017/02/41225431_ml-1030x687.jpg
687
1030
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-28 20:48:342025-09-05 07:32:25Figyelemzavar, hiperaktivitásMi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
What is food intolerance?
Food intolerance is essentially an abnormal reaction to certain foods which can manifest itself in a number of ways.
Contact
Address: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Phone: +36 1 424 0969
Fax: +36 1 226 2064
E-mail: info@foodtest.hu
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Facebook oldalunk

Depresszió és az ételintolerancia