https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/01/38506306_ml.jpg
1119
1678
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2020-09-18 12:33:222025-09-05 07:31:11Elhízás és az ételérzékenységKertünk díszében az orvosság!
Az Izsóp egyszerű, igénytelen és nagyon mutatós kis virág. Szinte bárhol fellelhető, hisz a Földközi tenger vidékéről származik, ahol főleg sziklák oldalában nőtt ki. Miután egész nyáron virágzik, így a mai kertekben inkább dísznövényként van jelen, pedig igencsak jelentős gyógyhatással bír.
Az ókori rómaiak borok fűszerezéséhez használták, közép-Európába a Benedek-rendi szerzetesek hozták be. Akkoriban ők feleltek a gyógyításért, így nem véletlen, hogy az Izsóp gyógyhatásaira is ők jöttek rá. A növény levelein egy, a Penicillium fajhoz tartozó gomba szaporodik, melynek gyulladáscsökkentő hatása van. Az izsópfürdőket is ebből készítették, így gyógyították a leprásokat.
Később kimutatták az izsóp további gyógyhatásait is, mely szerint segíti az emésztést, görcsoldó és nyákoldó hatással bír. Ezáltal magas vérnyomásra, köhögésre, asztmára, menstruációs panaszokra és sebek, hegek kezelésére is felhasználták. Az izsópból készült teát izzadásgátlóként, gyulladás csökkentőként és fájdalomcsillapítóként is számon tartják.
A mediterrán konyhák egyik pikáns fűszere, a zsíros, nehéz ételeket ízesítik vele – épp az emésztést segítő hatása miatt. Kesernyés-mentás ízt ad a húsoknak, leveseknek és salátáknak is. Olaszországban például édességekbe és likőrökbe is tesznek izsópot.
Érdekesség, hogy az izsóp a kölnivíz alkotórészei is, miközben kártevők ellen is bevethető fegyver. A konyha kertekben magához csalogatja a káposztalepkéket.
Az izsópról a biblia is egyfajta fertőtlenítőszerként ír – így nem tudni, hogy pontosan mióta ismertek a gyógyhatásai. Ám ha mindennek ellenére csak egyszerű dísznövényként látjuk szívesen, akkor sem okozhat csalódást.
Bejegyzés megosztása
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/01/38506306_ml.jpg
1119
1678
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2020-09-18 12:33:222025-09-05 07:31:11Elhízás és az ételérzékenység
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2020/04/Így-helyettesítsd-az-élesztőt.png
788
940
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2020-04-08 20:46:422025-09-05 07:31:12Így tudod helyettesíteni az élesztőt
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2020/03/fokhagyma.jpg
1285
1920
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2020-03-31 19:56:442025-09-05 07:31:12Valóban vírusölő a fokhagyma?
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2020/02/Tavaszi-faradtsag.jpg
533
800
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2020-02-29 20:29:122025-09-05 07:31:13Tavaszi fáradtság télen-nyáron?Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Facebook oldalunk

Pácienseink-tapasztalatai/Autoimmun reakciók