Dietetikus válaszol
Ételérzékenységet állapított meg a FOODTEST vizsgálat. Elég sokféle intoleranciát mutatott ki, de a legtöbb miatt egyáltalán nem aggódom, könnyen lemondok róla. Ugyanakkor a tojásra és a lisztfélékre is pozitív érték jött ki, most ez azt jelenti, hogy minden pékáruról és tésztaféléről le kell mondanom?
Válasz: Az ételintolerancia azonban nem azonos az ételallergiával! Ha betartja a megfelelő diétát és a bélbolyhok regenerálásával is foglalkozik, akkor néhány hónapon belül teljesen felépülhet.
Ételintolerancia esetén a következőket kell figyelembe vennie: a 60 – as érték fölötti élelmiszerek eliminációja szükséges három hónapig. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani ( heti 2 x, 3x ). A test nagyon érzékeny, mérési eredményeit ezért mindig egyedileg kell értelmezni. Sok pozitív eredmény esetén, a kiugróan magas értékkel bíró élelmiszereket kell kiválogatni, ezek eliminációja szükséges.
A diétával egyidőben a bélnyálkahártyát is érdemes probiotikum kúrával regenerálni, ez felgyorsítja a gyógyulást. az intolerancia tünetei elhúzódóak, nem annyira jellemzőek.
Az Ön eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tojásfehérje, gliadin tartalmú gabonák, maláta, gingkó, pisztácia, vörös vesebab, fehér karóbab, agar- agar, sör élesztő, kóladió, napraforgómag. Határesetbe a következő élelmiszerek kerültek: tojássárgája, kagyló, polip, füge, mandula, mogyoró, földimogyoró, burgonya. Ezek fogyasztását elegendő ritkítani.
Intolerancia esetén a pozitív ételek a diéta betartása után ( három hónap ) fokozatosan visszaépíthetőek ( egy- egy kis adag elfogyasztása, majd 3-5 nap szünet). A diéta és a visszaépítés ideje alatt fontos a tünetek változásának figyelemmel kísérése, diétás napló vezetése.
Tojást tartalmazhatnak a következő termékek: sütemények, péksütemények, desszertek, pudingok és egyéb készételek, majonézek, friss péksütemények. Ezeket pillanatnyilag kerülje.
Tojásfehérje helyett tej, almapüre, banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por használható az étel jellegétől függően.
A gabonaféléknél a gliadin értékét kell irányadónak venni. Gliadin pozitivitás esetén, javasolt a szöveti transzglutamináz vizsgálat elvégzése. A cöliakia (lisztérzékenység ) hasmenéssel, súlyvesztéssel jár. A kapott gliadin érték alapján glutén érzékenységet állapíthatunk meg, mértékét a javasolt vizsgálat pontosítja. Ez a vizsgálat alkalmas a lisztérzékenység (cöliakia ) szűrésére. Gliadin pozitivitás esetén minden gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszert kerülni kell. Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet, a diéta hossza a tünetek változásától függ. Az autoimmun betegség (cöliakia ) esetén sajnos a gluténmentes diétát egész életen át tartani kell.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu