Farsangi fánk „mentesen”
Februárhoz méltóan megszokhattuk, hogy minden a farsang körül forog
Februárhoz méltóan megszokhattuk, hogy minden a farsang körül forog
Gyerekkori emlékeimre hagyatkozva a nagymamám utolérhetetlen fánkja „szalagos” kivitelezésben házi baracklekvárral talán maga a mennyország. Íze alakja utánozhatatlan még búzaliszt, házi falusi tojás és tej esetében is sok gyakorlást, türelmet igényel.
Na, de mi van, ha nem fogyaszthatunk búzalisztet, esetleg tejet, tojást sem? Egy biztos, sosem adjuk fel, még akkor is ha nem lesz olyan szép mint gyermekkorunkban.
Első feladatunk egy megfelelő liszt kiválasztása. Ez történhet saját egyéni ötletekből, de előre bekevert kényelmitermékből is. Ha utóbbira esik a választás, alaposan figyelmesen olvassuk át az összetevőket, nehogy olyan alapanyag is legyen a felsorolásban, amit mi nem ehetünk.
A kínálat óriási a piac egyre felkészültebben várja hogy kinyissuk a pénztárcánkat. Én Zellei Tündi lisztkeverékét választottam. A neve kicsit hosszú, de az aránya tökéletes. Így keresd: Zellei Tündi Gluténmentes csökkentett szénhidráttartalmú általános lisztkeverék. Nálam minden próbán tökéletesre vizsgázott.
Az itt leírt arányok, egyes esetekben eltérhetnek, mivel nem mindenki cseréli le a megszokott összetevőket, illetve más-más állaggal is dolgozhatunk. Ha a nyújtódeszkán pihentetett pohárral szaggatott változatát szeretnéd figyelj.
300 gramm lisztkeverékhez adj hozzá kevés sót, cukrot vagy édesítőt, 1 evk kókusz olajat, 1 evk. növényi margarint, 4 gramm szárított gm élesztőt ( vagy morzsolj hozzá 3 gramm friss gm budafoki élesztőt). Ez után a kiválasztott 4-4,5 dl folyadékkal ( buborékos víz tökéletes) engedd fel és géppel vagy kézzel alaposan dolgozd ki a tésztát.
Ugyan Tündi csodás lisztkeveréke tartalmaz útifű maghéj lisztet, de ha tojás nélkül dolgozunk egy késhegynyi útifüvet még tegyünk bátran a kezdéskor a kimért liszthez. A tojás szerkezetét nehéz pótolni, de megéri a fáradozást.
Ha nincs otthon külön útifüved, a gm burgonyapehely is tökéletesen megfelel. Mivel ízléseink eltérhetnek, egészítsd ki bátran a leírtakat, vaníliával, vagy vaníliás cukorral, rummal, de a kisült fánkok fahéjas porcukorral és a házi szilvalekvárral is csodásak. Amire figyelned kell az a tészta könnyű formázható alakja.
Vigyázz ne keverd túl keményre, mert nyújtáskor a nyújtófáról is vehet még fel „lisztet”.
A begyúrt tésztát hagyd legalább 50 percet pihenni. Ezután „lisztezett” nyújtólapra borítsd ki, de már ne gyúrd át, csak nyújtsd kb 1,5 -2 cm es vastagságú lapra.
Most jöhet a pohár, szaggasd ki a fánktésztát ( felemeléskor az ujjaddal benyomott felületénél a tészta elvékonyodik itt lesz a lekvár helye ) és a választott bő zsírban hagyományos módon süsd meg mindkét oldalát. Kiemelés után szalvétán csepegtesd le és frissen forrón rengeteg lekvárral, vagy köles túróval tálald fel.
A te fánkod ennél még szebb lesz, hisz én nem használtam még élesztőt sem. Hidd el megtudod csinálni. Ne hagyd ki!
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Azért használunk Cookie-kat, hogy a legjobb élményt biztosíthassuk önnek weboldalunkon. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.
ElfogadomTovábbi részletekWe may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, refusing them will have impact how our site functions. You always can block or delete cookies by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website. But this will always prompt you to accept/refuse cookies when revisiting our site.
We fully respect if you want to refuse cookies but to avoid asking you again and again kindly allow us to store a cookie for that. You are free to opt out any time or opt in for other cookies to get a better experience. If you refuse cookies we will remove all set cookies in our domain.
We provide you with a list of stored cookies on your computer in our domain so you can check what we stored. Due to security reasons we are not able to show or modify cookies from other domains. You can check these in your browser security settings.
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visit to our site you can disable tracking in your browser here:
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps, and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Google reCaptcha Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
The following cookies are also needed - You can choose if you want to allow them:
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.
Adatvédelem