A szőlő az emberiség egyik legközkedveltebb gyümölcse, szinte minden korai írásos emlék megemlíti. A keresztény hit szerint ahol szőlőt ültettek és ették annak termését, ott jólét és biztonság volt, maga Isten volt jelen. A keleti népeknél egyébként a bor nem az erjedt, hanem a frissen préselt szőlőlevet jelentette A Gilgames eposz is említi a szőlőt és a borkészítést, a sumérok pedig még statisztikát is vezettek róla. Az ókori birodalmakban, Babilóniában és Asszíriában is népszerű volt. Egyiptomban a szőlőtermesztést a halál és az újjászületés istenének, Ozirisznek tulajdonították, a birodalomban már sokféle szőlőfajtát nemesítettek és ismertek. Az ókor legnagyobb szőlőtermesztői a rómaiak voltak, ők alapították a hispániai és burgundiai szőlőtermesztést, a kereskedelem azonban inkább a görögök nevéhez köthető.
Hazánkban már a honfoglaló magyarok is ismerték a szőlőt, hiszen a terület elfoglalásakor már komoly szőlőművelést találtak itt. Az István király által kivetett terményadózás fő gyümölcse is a szőlő volt. A magyar szőlőnemesítők munkássága jól ismert, számos új fajtát adtak a világnak, igaz a szőlő kapcsán a magyaroknak elsősorban a bor jut eszébe, pedig a nyers szőlő, vagy préselt szőlőlé fogyasztása számos kedvező élettani hatással van szervezetünkre.
A gyümölcs magas szelén és kálium tartalma a keringési betegségek kezelésére, valamint az immunrendszer erősítésére szolgál. Emellett bőségesen tartalmaz mangánt, rezet, vasat és K-vitamint is.
Mind a szőlő levében, mind pedig a magjában számos antioxidáns vegyület található, mely a betegségek megelőzésében és kezelésében nyújthat segítséget. A szőlő segíti a koleszterin oxidációját, mely felelős az érelmeszesedés és a szívinfarktus, valamint az agyi érkatasztrófák kialakulásáért. A szőlőmagban előforduló vegyületek javítják a szívműködést, tágítja az ereket. Vizsgálatok kimutatták, hogy hatékony a rákos sejtek elpusztításában, csökkenti a trombózist. A szőlőmag kivonata jelentősen csökkenti az éhségérzetet anélkül, hogy a kedélyállapotot befolyásolná.
A népgyógyászatban a szőlőt herpesz ellen, vérszegénységre, krónikus fáradság kezelésére, gyomorhurutra, májpangásra, aranyérre, gyulladások kezelésére valamint ideggyengeség ellen használják. Ezeket a hatásokat tudományos módszerekkel még nem sikerült igazolni. Ugyanakkor a szépségipar is lecsapott a szőlőmag-olajra, melyet számos készítményben felhasználnak mint méregtelenítőt és serkentőt.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu