Ugye neked is volt már szerencséd ilyen és ehhez hasonló hatásvadász címsorokhoz?
Mielőtt a szívedhez kapnál, tisztázzunk valamit: az ételintolerancia nem átverés, nem kamu!
Amit óvatosan kell kezelni a témán belül, az a különféle tesztek világa.
A piacon hatalmas a szórás, egyre nagyobb, ami azt jelenti, hogy a megbízható tesztek mellett bizony egyre több az olyan is fellelhető, ami nem biztos, hogy sokat ér.
Az ételintolerancia a legkevésbé sem mondható átverésnek, vagy megtévesztésnek, nagyon is létező jelenségről van szó, aminek az elszenvedői egyre nagyobb számban ismertek.
Ez mindenhol általánosan érvényes tendencia, és ez alól Magyarország sem kivétel.
Egy átfogó, 40.000 főt számláló vizsgálat azzal az eredménnyel zárult, hogy a résztvevők 88%-a (!) pozitív eredményt kapott.
Mi lehetett ennek az erős felütésnek a kiindulópontja?
A kezeletlen ételintolerancia olyan állandó gyulladást okoz a szervezetben, ami aktiválhatja a már korábban aktiválódott immunsejtek aktivitását, ezáltal belobbantva a már meglévő krónikus betegségeket.
Vagyis: ahol már problémás góc van a szervezetben, az ételintolerancia azt támadja meg és élezi ki.
Ezért van az, hogy látszólag különféle és egymással összefüggésbe nem hozható tünetek mögött, mint pl. a fejfájás, levertség, szédülés, ekcéma, hasi diszkomfort állhat az ételintolerancia.
Ha ennyire magas az érintettség az ételintoleranciában, akkor miért lehetséges az, hogy az ételintolerancia még mindig megkérdőjelezés tárgya?
Ennek egyik oka az, hogy az ételintoleranciát még mindig hajlamos a köznyelv az ételallergiával téveszteni.
Amiért ez a tévedés hitelteleníti az ételintolerancia esetét, az az, hogy a laikusok nagyrésze hajlamos azt hinni, hogy az ételintolerancia egy „mindent vagy semmit” jelenség.
Ez azonban távolról sincs így!
Lehet teljes, vagy részleges, átmeneti vagy tartós, és előfordulhatnak tünetmentes időszakok is (ami szintén egy hamis biztonságérzet, ugyanis ilyenkor a szervezetben ún. autoantitestek keringenek, amelyek akár évtizedek múlva okoznak külsőleg is észlelhető jeleket a szervezetben.
Az ételintolerancia esetében jelentős szempont az orális tolerancia (vagy éppen annak elvesztése is), hiszen az ételek bevitele során aktív immungátlás alakul ki.
Ha az orális tolerancia megfelelő szinten van, akkor a szervezetünk különbséget tud tenni az immunrendszerünket fenyegető, valamint a veszélytelen elemek között.
Ha ez az egyensúly felborul, akkor az immunrendszer hiperreaktív állapotba kerül, képtelenné válik erre a szignifikáns különbségtételre, és mindent megtámad.
És ez egy rendkívül problémás állapot, hiszen ebben kódolva van az autoimmun betegségek kialakulására való fokozott hajlam.
Hogyan néz ki ez a folyamat például a glutén esetén?
A glutén azért egy sarkalatos példa, mert kutatások igazolják, hogy a glutén negatívan befolyásolja a bélfal sejtjeinek összeköttetését szabályozó zonulin termelését, és ezáltal növeli a bél áteresztő képességét.
Mihez vezet ez?
Ahhoz, hogy a bevitt tápanyagok (a gluténnel az élen) átjutnak a bélfal külső részébe, és bekerülve a véráramba eljutnak a test bármely pontjára.
Ezután a fehérjéről leválik az aminosav, és antigénné válik, aminek hatására a szervezet ellenségként dekódolva a „betolakodót”, autoimmun gyulladásos betegség elindítását kezdeményezik.
Így már teljesen érthető, hogy miért nem lehet félvállról venni az ételintolerancia jelenségét.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu