Dísznövényből lett gyógy-, majd fűszernövény.
A paprikát eleinte dísz-, majd később gyógynövényként használták őshazájában, Dél-Amerikában. Európába Columbus hozta be, ám Magyarországra állítólag Indiából érkezett török közvetítéssel.
Akárhogyis jött, a magyar konyha kiválóságát, egyediségét adja, hisz önálló fűszerként elsőként a magyarok használták a paprikát. A különböző nemesítéseknek köszönhető a Kalocsai és a Szegedi paprika hírneve.
A paprika egy valóban sokszínű, mutatós növény, nem csoda, hogy már a szépsége is megragadta a nemesi udvarokat. Az elmúlt évszázadok nemesítéseinek köszönhetően pedig ma már megszámlálhatatlan színű, ízű variációkban termesztik szerte a világon.
Ami közös az összes paprikafélében, hogy igen magas a C-vitamin és az A-vitamin tartalma. Minél pirosabb a paprika, annál több C-vitamin van benne, de még a legegyszerűbb zöldpaprikában is kétszer annyi C-vitamin van, mint a citrusfélékben. A növényben provitamin, kálium, foszfor, kalcium és bioflavonoidok is vannak, ezek az anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamin-tartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást.
A paprika termés ereiben és a magokban kapszaicin halmozódik fel, amely égető érzést, könnyezést okoz fogyasztásakor. Ennek köszönheti a paprika a legnagyobb erényét, ami a fájdalomcsillapító hatásában rejlik. A nemesítéssel azonban ez a csípős anyag eltűnt, ma már megkülönböztetjük a csípős és nem csípős paprikát.
Őshazájában főleg emésztés segítségére, skorbut megelőzésére, ízületi fájdalmak ellen, vérszegénység kezelésére, étvágytalanság és fáradság esetén alkalmazták. A népgyógyászat feljegyzései szerint a paprika enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak, köptető hatású anyagokat is tartalmaz.
A paprika nem csak fűszerként hungarikum, hanem egyfajta ételként is – hisz a lecsó alapja. Szinte minden népnek van kizárólag növényekből készült nemzeti étele – a miénk a hagymából, paradicsomból és paprikából főzött vitaminbomba: a lecsó.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu