Te is odavagy a párkányon sorjázó friss zöldekért és azért, amikor a megmorzsolgatásuk után megcsap az üde fűszerillat?
Ha igen, akkor nagyszerű hírünk van számodra! A fűszernövények azon túl, hogy fantasztikus ízekkel gazdagítják ételeidet, számos jótékony hatással bírnak. Lássuk, melyik fűszer milyen jótékony hatással tudja szolgálni az egészséged!
Az indiai konyhából származó kurkumának a legfőbb erénye a kurkumintartalma, amely rendkívül erős gyulladásgátló és antioxidáns.
Ízületi betegségek, depresszió, öregedéssel kapcsolatos krónikus betegségek kezelésében rendkívül hatékony. Zsírban oldódó vitamin, így a bevitelnél ezt vedd figyelembe.
Javasolt borssal együtt fogyasztani, ugyanis a borsban megtalálható piperin akár 2000%-kal növelheti a felszívódását.
A magyar konyha alap fűszeréről, a feketeborsról máris olvashattál.
Emellett fokozza az anyagcserét és a méregtelenítési folyamatokat, így rendkívül hatékony segítője a fogyókúrának.
A szerecsendió nemcsak a karácsonyi mézeskalácsok kedvelt szereplője, hanem egy hatékony ellenszere a depressziónak, a szorongásnak, és a libidó növelésének is, köszönhetően többek között a szelén, mangán, magnézium és a B-komplex vitamin tartalmának.
A cayenne bors is megérdemli az említést ezen a listán, ugyanis kutatások szerint képes 30 másodperc alatt megállítani a szívrohamot.
Ez a chilipaprika-féle (hiszen valójában nem bors, hanem egy chili paprika) a szív- és érrendszer barátja. Méregteleníti az artériákat, élénkíti a keringést, újjáépíti a vérsejteket; de emésztés-elősegítő, gyulladás csökkentő és anyagcsere élénkítő hatása is van.
A fokhagymát ismerjük a magyar népi gyógyászatból, főleg kiemelkedő antibakteriális hatása miatt. Bizonyítottan gomba- és vírusölő hatású, koleszterinszint-csökkentő, vérnyomás- és vércukorszint szabályozó hatással bír.
A petrezselyem olyan széleskörű gyógyhatásokkal bír, hogy a középkorban egy uralkodó kötelezővé tette a termesztését. Nem is csoda, hiszen amellett, hogy A-, B-, C-, K-vitaminban és klorofillban bővelkedik, erős antioxidáns, vízhajtó és méregtelenítő, gyorsítja az emésztést és még a leheletet is kellemesebbé teszi.
A rozmaring a jellegzetes aromája mellett emésztésjavító hatású, véd az Alzheimer és egyéb időskori betegségekkel szemben, frissíti az agyat és a vérkeringést, és természetes úton csillapítja a fejfájást. Emellett immunerősítő és emésztés-elősegítő hatással is bír.
Miért szerepel a listánkon a kakukkfű?
Azért, mert kiváló görcsoldó, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása van, ami miatt remekül és mellékhatások nélkül kezelhetőek vele a felső légúti problémák (mint pl. a hurutos köhögés). Hatékony segítség lehet egy csésze kakukkfűtea fejfájás, menstruációs görcsök, stressz esetén, illetve vízhajtó és méregtelenítő hatása miatt a fogyókúra idején is.
A borsmenta a mentolnak hála nagyszerű hűsítő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatással bír. A bőrgyulladások, emésztőrendszeri gyulladások és fájdalmak, illetve szájüregi panaszok esetén is hatékony a belőle készült tea, valamint a puffadást és a kellemetlen leheletet is csökkenti.
A kapor nemcsak arra jó, hogy feldobjuk a tökfőzeléket vagy a kovászos uborkát, hanem energetizál (tágítja az ereket, élénkíti a keringést, növeli a szellemi teljesítőképességet), természetesen serkenti az inzulintermelést. Ha ez nem lenne elég, vízhajtó, puffadásgátló, valamint hányinger és fogínybántalmak esetén is nagyszerű segítség.
A kömény a magyar konyha egyik legfőbb fűszere.
Lehet, hogy azért használták nagyanyáink, hogy a nehéz magyaros ételek emésztése könnyebben menjen? Jogosnak tűnhet ez a felvetés, hiszen a kömény egyszerre görcsoldó, puffadáscsökkentő és emésztés elősegítő hatású. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, a hatékonyan lép fel a vérszegénység ellen, illetve a memóriát is serkenti.
A fűszereknek se szeri se száma, de az látható, hogy az egészségünk megőrzéséhez néha elég csak a konyhai fűszerpultig vagy ablakpárkányig mennünk. Használjuk a természetes formában jelen levő segítséget!
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu