Dietetikus válaszol
Megkaptam a FOODTEST eredményt és elég tanácstalan vagyok. Sejtettem, hogy a tojást és a glutént nehezen viseli a szervezetem, a tejre nem gyanakodtam. Ha nem fogyaszthatok tejterméket, akkor a fehérjét pótolhatom marhaproteinnel? Mi az, amit egyáltalán nem ehetek ezután?
Válasz: Az Ön eredménye alapján eliminálandó élelmiszerek a következőek: tej és tejtermékek, tojásfehérje, búza, zab, gliadin, amarantusz, agar- agar, kóladió, napraforgó. A 60 – as értéket el nem érő élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. Értékei magasak, de nem eget verően, csak az agar – agar kiugróan magas.
Az étrend kialakításának a következőket kell figyelembe vennie: sok pozitív eredmény esetén a 60- as érték fölötti élelmiszerek teljes elhagyása szükséges három hónapig. A határesetbe került élelmiszerek fogyasztását elegendő ritkítani. Amennyiben, a tünetek a diéta bevezetése után másfél hónappal nem mutatnak kedvező változást, az okokat tovább kell kutatni. Intolarenciánál a bélnyálkahártya állapotát fontos javítani pro- illetve prebiotikum szedése ajánlott.
Az ételek visszaépítését a legalacsonyabb értékkel rendelkező nyersanyaggal javasolt kezdeni. A tünetek fellángolása esetén a kérdéses élelmiszer visszaépítésével újabb 1-2 hetet várni kell. Ettől függetlenül, a többi élelmiszer a visszaépítését lehet folytatni. A pozitív ételek a későbbiekben fogyaszthatóakká válnak, ha nem is napi szinten fogyasztja ezeket az élelmiszereket. Minél változatosabban étkezik annál kisebb a valószínűsége, hogy intolerancia alakul ki valamely élelmiszerrel szemben.
Tej- és tejtermékek helyett növényi eredetű rizs-, kókusz-, mandula-, szója-, diótej fogyasztható. Ezek a termékek fogyaszthatóak reggeli italként, felhasználhatóak főzelékek, levesek, mártások, müzlik, kásák, krémek készítéséhez. Növényi eredetű sajtot is talál az élelmiszer kínálatban. Tejmentes margarinok a következők: Liga, Delma light, Linco, Linco light. A kazein 27 – es értéke a határesetbe sorolandó. A tehéntejen kívül más állatok teje vagy terméke heti 2-3 alkalommal fogyasztható. Fehérje bevitelként a marhaprotein megfelelő lesz. A tehéntej 65-ös értéke valóban magas, de láttunk már 120-as vagy akár bőven efölötti értéket is. A három hónapos diéta után később fogyaszthat tejsavó, tojásfehérje készítményt is, ha a visszaépítés során a tünetei nem fokozódnak. Javaslom, hogy a három féle fehérje készítményt napi váltásban fogyassza, így kisebb a valószínűsége, hogy valamelyikkel szemben intoleráns lesz.
A gabonaféléknél a gliadin értékét kell irányadónak venni. Többi pozitív értékéhez képest ez kevésbé magas. Azonban amennyire lehet, kerülje a gliadin ( glutén ) tartalmú élelmiszerek fogyasztását. Szimpla érzékenység esetén az elimináció három hónapig elegendő lehet, a diéta hossza a tünetek változásától függ. Az autoimmun betegség (cöliakia ) esetén, a gluténmentes diétát egész életen át tartani kell.
A következő gabonafélék gliadint tartalmaznak: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változatait. Helyettük alkalmas a: köles-, kukorica-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj-, szentjánoskenyérmag-, kókusz., mandula-, rizs-, hajdinaliszt stb. Ételek készítéséhez ezek a lisztek alkalmasak ( sütés, sűrítés, habarás ). Kenyeret ezen lisztek felhasználásával készíthet, illetve vásárolható kész termékként gluténmentes kenyér, péksütemény. Tésztafélék közül a gliadinmentes, rizs és üvegtészta fogyasztása ajánlott. Kenyér, péksütemény készítésénél többféle lisztet használjon, így jobban kiegészítik egymást. Kenyér receptet talál: www.mindenmentes.hu oldalon.
A tojássárgája minden további nélkül fogyasztható, a tojásfehérje azonban kerülendő. Tojást tartalmazhatnak a következő termékek: sütemények, péksütemények, desszertek, pudingok és egyéb készételek, majonézek, friss péksütemények. Tojásfehérje helyett növényi eredetű tej, almapüre, banánpüre, főtt áttört burgonya, paradicsom püre, olaj, Loprofin tojáspótló por használható az étel jellegétől függően.
Az agar agar zselésítő anyag ( E 406 ), lekvárokban, befőttekben, aszpikos készítményekben ( felvágott, sütemény), joghurtokban található meg . Ez az érték valóban elég magas. Lehetőség szerint frissen, ismert alapanyagokból, házilag készített ételeket fogyasszon. A kész ételek összetételét ennek megfelelően is át kell tanulmányozni. A kóladió pedig készen vásárolható süteményekben, kekszekben, üdítőitalokban fordul elő.
Napraforgómagot ne fogyasszon, olaj helyett bármely más ( oliva, szezám, tökmag, repce) használható.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu