Dietetikus válaszol
Az ételérzékenység, illetve az élelmiszer-intolerancia sokakat érintő probléma, melynek megoldására az elmúlt években számos laboratóriumi teszt jelent meg a piacon, azonban fontos tudni, hogy sajnos nem mindegyik alkalmas az ételintolerancia kimutatására.
Ha feltűnően olcsó vizsgálattal találjuk magunkat szemben, akkor kezdhetünk is kételkedni.
Szerencsére egy egyszerű kérdéssel ki lehet deríteni, hogy megéri -e az árát az általunk választott ételintolerancia teszt.
Vásárlás előtt járjunk utána, hogy az általunk preferált ételintolerancia vizsgálat a teljes IgG antitestek mennyiségét vizsgálja vagy csupán csak IgG4 antitestek mennyiségét méri?
Ez az egyszerű kérdés nagyon fontos, mert…
…a korszerű ételérzékenység tesztek a teljes IgG (ételek ellen termelt antitestek) mennyiséget mérik. A csak IgG4 (mely a teljes IgG mennyiségének csupán 1-4 %-a) antitesteket mérő laboratóriumi tesztek NEM alkalmasak az ételérzékenység kimutatására. Ilyen IgG4 alapú ételintolerancia vizsgálat a Corden laboratórium által forgalmazott 206-os teszt is.
Tipp: Ne csak hirtelen felindulásból válasszunk ételintolerancia tesztet, járjunk utána hogy valóban teljes IgG mennyiséget mér-e? Kérjünk be minta leletet, hogy pontosan lássuk a vizsgált élelmiszereket. A leletet megtekintve ellenőrizzük, hogy számszerű (kvantitatív eredményt kapunk) vagy csak pozitív és negatív értékeket. Olvassunk utána, hogy kapunk -e a vizsgálat után dietetikai segítséget vagy magunka hagynak minket a leletünkkel a kezünkben.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu