A cöliákia – azaz a lisztérzékenység autoimmun megbetegedés, melynek oka a gliadin nevű protein elleni ételintolerancia. Kutatások szerint 100 emberből 1 szenved cöliákiában, de csak minden 10. érintett tud a betegségéről. Sokan már csak a súlyos szövődmények kialakulása után tudják meg, hogy krónikus panaszaikat, rossz egészségügyi állapotukat a gluténtartalmú ételek okozták. A lisztérzékenyek számára nagyon fontos, hogy tisztában legyenek az ételintoleranciájukkal!
A cöliákia egy életen át tartó megbetegedés, kezeletlenül vitamin- és ásványianyag-hiánnyal járó állapothoz, a vékonybél rákos elváltozásához, vérszegénységhez, meddőséghez vezethet.
A FOODTEST 200+ a cöliákiát nem mutatja ki, de vizsgálja a glutén- (gliadin) és transzglutamináz ellen termelődött IgG ellenanyagokat, valamint minden gabona szerepel a vizsgálati panelen. Így a cöliákia gyanús pácienseinknek külön jelezzük, ha további vizsgálatra lenne szükség. A diagnosztikus eljárások előtt kellő mennyiségben kell glutént fogyasztani, hogy a betegség biztosan kizárható, ill. bizonyítható legyen, ezért a kiegészítő vizsgálatokat diéta elkezdése előtt szükséges elvégeztetni.
A lisztérzékenység tipikus emésztőszervi tünetekkel járhat: hasmenéssel, puffadással és zsírszékeléssel. A bélnyálkahártya sérülése miatt gyakran társul a betegséghez laktóz intolerancia, miután csökken a bélben a tejcukrot bontó laktáz enzim mennyisége. Emésztőrendszeri panaszként krónikus székrekedés, afták, szájnyálkahártya fekélyek is kialakulhatnak.
Az utóbbi évtizedben kimutatták, hogy a lisztérzékenység diétás kezelés nélkül növeli a vékonybél-, vastagbél-, gyomor- és nyelőcső daganatok kialakulásának esélyét, illetve a non-Hodgkin limfómák kialakulását is.
A vékonybél károsodása miatt szénhidrátok és a zsírsavak csökkent felszívódása miatt energiahiány alakul ki a szervezetben, gyakori a vérszegénység a cöliákiában szenvedők esetén. Kialakulhat vashiány, folsav vagy B12-vitamin hiány is, hosszútávon pedig a kalcium és a D-vitamin elégtelen felszívódása miatt csontfájdalmak jelentkezhetnek, az A-vitamin hiánya miatt megnő a fertőzésekre való hajlam, a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységgel járhat.
A betegség sokszor nem is elsődlegesen emésztőszervi tünettel jelentkezik, hanem a felszívódási zavar következtében kialakuló valamilyen hiánybetegségként, fáradékonyság, általános rossz közérzet, pszichés problémák, hajhullás.
A lisztérzékenység sokszor együttesen fordul elő autoimmun betegségekkel, pl. régóta jól ismert az 1-es típusú cukorbetegség és a cöliákia kapcsolata. Utalhatnak bőrproblémák is a glutén érzékenységre, a herpeszre hasonlító viszkető elváltozások gyakran a könyökökön, térdeken, vállakon jelentkeznek, de egyébként a test bármely pontján kialakulhatnak. A lisztérzékenység többféle máj és epeúti betegséggel is együtt járhat.
A genetikai hajlamon (öröklődés) kívül környezeti hatások is szerepet játszanak a cöliákia kialakulásában. Kimutatható, hogy egyes kórokozók, vírusok, stressz, gyomor- és bélműtétek hozzájárulhatnak a cöliákia kialakulásához. Az anyatejes táplálással ugyanakkor megelőzhető, illetve csökkenthető a lisztérzékenység későbbi megjelenése.
Az elsődleges glutén forrás a búza. Emellett a rozs, az árpa, és a tönkölybúza tartalmaz glutént. Az ételérzékenységgel élők számára azonban nagyon fontos, hogy legalább a diétás étrend kialakításához szakember segítségét vegyék igénybe, mert hiánybetegségek alakulhatnak ki a nem megfelelően kiválasztott helyettesítő ételek miatt.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu