https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2017/02/bake-599521_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-02 18:43:042025-09-05 07:32:24Fókuszban az ételintolerancia 2016.10.07.A cöliákia – azaz a lisztérzékenység autoimmun megbetegedés, melynek oka a gliadin nevű protein elleni ételintolerancia. Kutatások szerint 100 emberből 1 szenved cöliákiában, de csak minden 10. érintett tud a betegségéről. Sokan már csak a súlyos szövődmények kialakulása után tudják meg, hogy krónikus panaszaikat, rossz egészségügyi állapotukat a gluténtartalmú ételek okozták. A lisztérzékenyek számára nagyon fontos, hogy tisztában legyenek az ételintoleranciájukkal!
A cöliákia egy életen át tartó megbetegedés, kezeletlenül vitamin- és ásványianyag-hiánnyal járó állapothoz, a vékonybél rákos elváltozásához, vérszegénységhez, meddőséghez vezethet.
A FOODTEST 200+ a cöliákiát nem mutatja ki, de vizsgálja a glutén- (gliadin) és transzglutamináz ellen termelődött IgG ellenanyagokat, valamint minden gabona szerepel a vizsgálati panelen. Így a cöliákia gyanús pácienseinknek külön jelezzük, ha további vizsgálatra lenne szükség. A diagnosztikus eljárások előtt kellő mennyiségben kell glutént fogyasztani, hogy a betegség biztosan kizárható, ill. bizonyítható legyen, ezért a kiegészítő vizsgálatokat diéta elkezdése előtt szükséges elvégeztetni.
A lisztérzékenység tipikus emésztőszervi tünetekkel járhat: hasmenéssel, puffadással és zsírszékeléssel. A bélnyálkahártya sérülése miatt gyakran társul a betegséghez laktóz intolerancia, miután csökken a bélben a tejcukrot bontó laktáz enzim mennyisége. Emésztőrendszeri panaszként krónikus székrekedés, afták, szájnyálkahártya fekélyek is kialakulhatnak.
Az utóbbi évtizedben kimutatták, hogy a lisztérzékenység diétás kezelés nélkül növeli a vékonybél-, vastagbél-, gyomor- és nyelőcső daganatok kialakulásának esélyét, illetve a non-Hodgkin limfómák kialakulását is.
A vékonybél károsodása miatt szénhidrátok és a zsírsavak csökkent felszívódása miatt energiahiány alakul ki a szervezetben, gyakori a vérszegénység a cöliákiában szenvedők esetén. Kialakulhat vashiány, folsav vagy B12-vitamin hiány is, hosszútávon pedig a kalcium és a D-vitamin elégtelen felszívódása miatt csontfájdalmak jelentkezhetnek, az A-vitamin hiánya miatt megnő a fertőzésekre való hajlam, a K-vitamin hiánya pedig vérzékenységgel járhat.
A betegség sokszor nem is elsődlegesen emésztőszervi tünettel jelentkezik, hanem a felszívódási zavar következtében kialakuló valamilyen hiánybetegségként, fáradékonyság, általános rossz közérzet, pszichés problémák, hajhullás.
A lisztérzékenység sokszor együttesen fordul elő autoimmun betegségekkel, pl. régóta jól ismert az 1-es típusú cukorbetegség és a cöliákia kapcsolata. Utalhatnak bőrproblémák is a glutén érzékenységre, a herpeszre hasonlító viszkető elváltozások gyakran a könyökökön, térdeken, vállakon jelentkeznek, de egyébként a test bármely pontján kialakulhatnak. A lisztérzékenység többféle máj és epeúti betegséggel is együtt járhat.
A genetikai hajlamon (öröklődés) kívül környezeti hatások is szerepet játszanak a cöliákia kialakulásában. Kimutatható, hogy egyes kórokozók, vírusok, stressz, gyomor- és bélműtétek hozzájárulhatnak a cöliákia kialakulásához. Az anyatejes táplálással ugyanakkor megelőzhető, illetve csökkenthető a lisztérzékenység későbbi megjelenése.
Az elsődleges glutén forrás a búza. Emellett a rozs, az árpa, és a tönkölybúza tartalmaz glutént. Az ételérzékenységgel élők számára azonban nagyon fontos, hogy legalább a diétás étrend kialakításához szakember segítségét vegyék igénybe, mert hiánybetegségek alakulhatnak ki a nem megfelelően kiválasztott helyettesítő ételek miatt.
Bejegyzés megosztása
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2017/02/bake-599521_1920.jpg
1280
1920
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-02 18:43:042025-09-05 07:32:24Fókuszban az ételintolerancia 2016.10.07.
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2017/02/doctor-1228629.jpg
2048
1365
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-02 15:17:282025-09-05 07:32:25Fókuszban az ételintolerancia 2015.05.28.
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2017/03/pancake-1984716_1920.jpg
1214
1920
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-03-02 15:03:342025-09-05 07:32:25GYIK
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2017/02/41225431_ml-1030x687.jpg
687
1030
Horváth Tamás
https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/08/foodtest_logo_340x156.png
Horváth Tamás2017-02-28 20:48:342025-09-05 07:32:25Figyelemzavar, hiperaktivitásMi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
Facebook oldalunk

FOODTEST 200+ által kimutatható ételérzékenységek listája