![](https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2024/07/Etelintolerancia-vizsgalatok-ara-260x185.jpg)
Szerencsés helyzetben vagyunk mi, 2022-ben élő és étkező fogyasztók, mert mára azok a hívószavak, mint az ételintolerancia, ételérzékenység, bio-individuális táplálkozás, mára elfogadottak és ismertek.
Másrészt ezt a szerencsét az a „szerencsétlenség”, vagy ha úgy tetszik, nehezítő körülmény indokolja, ami a földünk élelmezési rendszerében keresendő.
Ennek a blogbejegyzésnek nem célja mélyebben belemenni a jól ismert szlogenbe, miszerint „a táplálkozás mára üzlet lett”, de kétségtelen, hogy nem ugyanazokból az alapanyagokból kerül ennivaló az asztalunkra, mint 30-40-50 éve.
Ha mégis felmerül benned, az, hogy az ételintolerancia vajon létezik-e, akkor tarts velünk és olvass tovább.
Ha belegondolunk abba, hogy milyen technikai fejlettségben élünk, például az orvostudományt tekintve, akkor felmerül a kérdés: miért nem szűnik azoknak a száma, akik fejfájással, hasi diszkomfort tünetekkel, ekcémával, fáradékonysággal, levertséggel küzdenek?
Miért nő a mentális problémákkal küszködők száma?
Ha régen egy kenyér 4 összetevőből készült, ma meg már 20 féle komponensű (ebből rengeteg mesterséges adalékú), akkor lehetséges, hogy van ennek negatív hatása a szervezetünkre nézve?
Azért tettük fel ezeket a kérdéseket, hogy egy icipicit ok-okozati összefüggésben vizsgáljuk meg az egészség témakörét, egy eddig szokatlan megvilágításból.
Szóval, vissza a tényekhez!
Igen, ételintolerancia létezik, él és virul (sajnos).
Sőt, egyre nő a diagnosztizált érintettek száma.
Az ételintolerancia nem egyenlő az ételallergiával (erről egy másik cikkben részletesen irtunk már).
Hogy mennyire létezik ételintolerancia?
Annyira, hogy * vizsgálatok szerint Magyarországon a lakosság 45%-ának van ételintoleranciája, más aspektusból nézve a lakosság 80%-ának (!) van legalább egy étellel szembeni kóros immunreakciója.
Még viszonylag gyerekcipőben jár bio-individuális táplálkozás területe, cserébe viszont rohamosan fejlődik.
Annyi bizonyos, hogy rengeteg olyan környezeti tényező van, ami nagyban elősegíti az ételintolerancia kialakulását.
Ha ebben kételkednél, akkor nézd meg, milyen reklámokat ont a tévé: fejfájás csillapító, puffadás csökkentő, kedély javító, alvás elősegítő gyógyszerek garmadája, miközben a kiváltó ok kezeletlen marad…
A feltárt és életvitelszerűen kezelt (azért így fogalmazunk, mert az ételintoleranciának jelenleg nincsen ismert gyógymódja, csupán az eliminációs diétának köszönhetően tünetmentesíthető) ételintolerancia magában hordozza azt az újdonsült megközelítést, hogy végre „Ne a füstöt kergessük, hanem a tüzet oltsuk!”.
(*forrás: Dr. Guseo András: Ételintolerancia van vagy nincs?)
Bejegyzés megosztása
![](https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2024/07/Etelintolerancia-vizsgalatok-ara-260x185.jpg)
![](https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2023/04/Hatekony-az-olcsobb-IgG4-vizsgalat-800-×-800-keppont-260x185.jpg)
![](https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2023/03/IGG4-260x185.png)
![](https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2023/02/Atveres-az-Etelintolerancia-260x185.png)
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu
![](https://foodtest.hu/wp-content/uploads/2018/01/barion-card-payment-mark-2017-500px-300x36.png)