Dietetikus válaszol
Telefonbeszélgetésünk után elvégeztük a patikai lisztérzékenységi tesztet, ami szerencsére negatív lett. Jól értelmezem, hogy ez azt jelenti, hogy a FOODTESTEN alacsonyabb értékkel szereplő gabonaféléket nyugodtan ehetjük, függetlenül a gluténtól? Tehát csak a búzát, árpát, hajdinát kell kerülni és a durumbúzát, kuszkuszt, zabot mérsékelni?
Az iskolával is tudtam beszélni, a „diétás ebéd” egyféle: tej-, tojás- és liszt(glutén)mentes, a szóját nem tudták megmondani, de majd utána nézünk. Ahogyan már a vizsgálatkor is jeleztük, szükségünk lenne egy írásbeli szakvéleményre az iskola felé, így kérem, küldjék el levélben – lehetőleg Krkos doktor úr és az Ön aláírásával is – a tej, tojás, (szója?), búzamentes étrendről szóló javaslatot a fiunk részére.
Válasz: Jó hír, hogy a cöliakia test negatív lett. Sok pozitív eredmény esetén a 60 fölötti ételek eliminációja javasolt. A gliadin enyhe fokú érzékenysége ( 34- es érték), a negatív cöliakia test és az egyéb magas érték miatt, a gliadin értékének csökkentésére elegendő a búzát, árpát kerülni, durumbúzát, zabot mérsékelni. A hajdina és a kuszkusz gliadinmentes, de értékük alapján kerülendő, mérsékletesen fogyasztható mindkettő.
Nem árt azért tudni, mely gabonafélék tartalmaznak gliadint: búza, rozs, árpa, zab, kamutbúza, tönkölybúza,- durumbúza, ezen lisztek, őrleményeik és pelyhesített változataik. Oldékonysági okok miatt, a gliadin tartalmú gabonákból a gliadint előzetesen kivonják. A gliadin alkoholban oldékony, a többi fehérje tartalom vízoldékony. Ezek az élelmiszerek már csak más fehérje tartalmukkal szerepelnek a testben, gliadint előzetesen kivonják belőlük.
Kisfia a búza, árpa, zab, durumbúza egyéb fehérje tartalmára is érzékeny.
A köles-, kukorica-, lenmag-, tápióka-,kókusz-, tökmag-, útifűmaghéj-, szentjánoskenyérmag-, rizs-, barnarizs-, mandulaliszt nem tartalmaznak gliadint. Ételek készítéséhez ezeket a liszteket bátran használhatja ( sütés, sűrítés, habarás ). Használhat gluténmentes lisztkeveréket is. Amennyiben Ön otthon süt kenyeret, ezeket a liszteket ajánlatos felhasználni, a gliadin alacsony értéke miatt rozslisztet is felhasználhat.
Rövid időn belül, küldjük Önöknek a hivatalos véleményt.
Bejegyzés megosztása
Mi az ételintolerancia?
Ételintolerancia alakul ki, mikor az emésztés során bizonyos ételek nem képesek felszívódni így az emésztetlen komponensek kóros immunreakciót váltanak ki.
Kapcsolat
Címünk: 2049 Diósd, Álmos fejedelem u. 27.
Telefon: +36 1 424 0969
E-mail: info@foodtest.hu